SUA mizează pe diplomaţie în cazul interceptării telefonului lui Merkel de către NSA

Washingtonul a apreciat miercuri că diplomaţia reprezintă cea mai bună cale de a răspunde îngrijorărilor Berlinului cu privire la presupusa interceptare a telefonului cancelarului german, Angela Merkel, de către NSA.

113 afișări
Imaginea articolului SUA mizează pe diplomaţie în cazul interceptării telefonului lui Merkel de către NSA

SUA mizează pe diplomaţie în cazul interceptării telefonului lui Merkel de către NSA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele american Barack Obama a abordat acest subiect "în profunzime", în cursul unei vizite a lui Merkel la Washington, în aprilie, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat american, Marie Harf, întrebată cu privire la decizia justiţiei germane de a deschide o anchete în acest caz.

"Considerăm că este important să abordăm subiectul pe cale diplomatică", a aformat ea, adăugând că "aceasta este, fără îndoială, metoda cea mai adecvată".

De asemenea, Harf a declarat că nu deţine informaţii cu privire la o eventuală colaborare între Statele Unite şi justiţia germană în cadrul anchetei iniţiate.

Justiţia germană a anunţat miercuri că va ancheta presupusa interceptare a telefonului mobil al cancelarului german Angela Merkel de către serviciile secrete americane, dezvăluită de fostul consultant al NSA Edward Snowden.

Germania a fost şocată în vara lui 2013 de dezvăluirile lui Snowden, care au arătat un sistem amplu de supraveghere a convorbirilor telefonice şi comunicaţiilor pe Internet a milioane de cetăţeni germani şi inclusiv a telefonului mobil al cancelarului Merkel, timp de mai mulţi ani.

Protecţia vieţii private este o temă foarte sensibil în Germania, marcată de dictatura nazistă şi comunism. Scandalul a afectat considerabil relaţia cu Statele Unite, tradiţional foarte apropiată.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici