SUA şi Coreea de Sud au început aplicaţiile navale comune în Marea Japoniei

Statele Unite şi Coreea de Sud au început duminică manevre navale comune în Marea Japoniei, pentru a transmite "un mesaj clar" regimului de la Phenian, care a ameninţat că va recurge la "o descurajare nucleară puternică".

130 afișări
Imaginea articolului SUA şi Coreea de Sud au început aplicaţiile navale comune în Marea Japoniei

SUA şi Coreea de Sud au început aplicaţiile navale comune în Marea Japoniei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Exerciţiile sunt primele dintr-o serie de şase aplicaţii care au ca scop "să adreseze un mesaj clar Coreei de Nord, căreia să-i transmită că acest comportament agresiv trebuie să înceteze", conform unui comunicat comun al secretarului american al Apărării, Robert Gates, şi omologului său sud-coreean Kim Tae-Young.

Coreea de Sud şi SUA acuză Phenianul pentru scufundarea, la 26 martie, a navei militare sud-coreene Cheonan, într-un incident soldat cu moartea a 46 de militari. Autorităţile de la Washington şi Seul se bazează pe concluziile unei anchete internaţionale, care a acuzat Coreea de Nord că a provocat scufundarea navei, în apropiere de linia de demarcaţie maritimă dintre cele două ţări.

Prima aplicaţie, care se va încheia la 28 iulie, va mobiliza 8.000 de militari americani şi sud-coreeni, circa 20 de submarine şi nave, printre care se află şi portavionul George Washington, precum şi 200 de avioane, inclusiv aparate de vânătoare F-22 Raptor.

"USS George Washington a părăsit portul Busan duminică, în jurul orei locale 7.00 (1.00, ora României). Portavionul se îndreaptă către Marea Japoniei, pentru a participa la exerciţii", a declarat un purtător de cuvânt american.

Alte nave au plecat tot de la Busan sau din portul Jihae, îndreptându-se către Marea Japoniei, unde se vor alătura altor elemente ale Flotei a 7-a americane.

Iniţial, aplicaţiile erau programate să se desfăşoare în Marea Galbenă, dar au fost transferate în Marea Japoniei în urma protestelor autorităţilor chineze. Următoarele exerciţii vor include însă şi aplicaţii în Marea Galbenă.

Coreea de Nord a ameninţat sâmbătă că va recurge la "o descurajare nucleară puternică" în faţa manevrelor navale comune, precizând că este pregătită pentru "un război sfânt de represalii".

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a anunţat miercuri noi sancţiuni economice şi financiare împotriva Coreei de Nord, care face deja obiectul mai multor seturi de restricţii internaţionale, impuse după testele nucleare din 2006 şi 2009.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici