Suedia deschide o anchetă privind cazul flotilei umanitare pentru Fâşia Gaza

Justiţia suedeză a anunţat, joi, deschiderea unei anchete privind capturarea de către Israel, în 2010 şi 2012, a navei care încearca să forţeze blocada israeliană impusă Fâşiei Gaza, la bordul căreia se aflau militanţi suedezi.

136 afișări
Imaginea articolului Suedia deschide o anchetă privind cazul flotilei umanitare pentru Fâşia Gaza

Suedia deschide o anchetă privind cazul flotilei umanitare pentru Fâşia Gaza

Un procuror a decis "deschiderea unei anchete preliminare în legătură cu circumstanţele capturării navei cu destinaţia Gaza în mai 2010 şi octombrie 2012, de către soldaţi israelieni. La bordul navei s-au aflat în cele două cazuri 11 cetăţeni suedezi", potrivit comunicatului.

În primul caz, comandourile israeliene au lansat atacul în apele internaţionale asupra unei flotile formată din şase nave care transportau ajutoare umanitare, iar nouă cetăţeni turci au fost atunci ucişi la bordul vasului Mavi Marmara.

În cel de-al doilea caz, marina israeliană a intervenit, tot în apele internaţionale din Mediterana, pentru a opri nava Estelle, aflată sub pavilion finlandez.

Justiţia suedeză a precizat că ancheta va viza actele de violenţă şi jaf şi încălcările dreptului internaţional, în special a Convenţiei de la Geneva, care protejează civilii în conflictele armate. În schimb, ancheta nu va viza acţiunile de piraterie şi sechestrare, pentru care au depus plângere cei 22 de cetăţeni suedezi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici