Turcia şi Israelul, aproape de un acord privind compensaţiile pentru atacul asupra Mavi Marmara

Turcia şi Israelul au făcut "progrese considerabile" în vederea unui acord privind acordarea de compensanţii pentru victimele atacului israelian din 2010, când nouă pasageri turci au fost ucişi în urma unui raid asupra unei flotile cu ajutor umanitar având destinaţia Fâşia Gaza.

219 afișări
Imaginea articolului Turcia şi Israelul, aproape de un acord privind compensaţiile pentru atacul asupra Mavi Marmara

Turcia şi Israelul, aproape de un acord privind compensaţiile pentru atacul asupra Mavi Marmara (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Punctele divergente dintre cele două părţi se reduc. Progrese semnificative au fost obţinute, dar cele două părţi urmează discute într-o nouă întrevedere pentru a ajunge la un acord final", a declarat ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu.

La rândul său, vicepremierul Bulent Arinc a declarat marţi că un acord între cele două ţări pe această temă ar putea fi semnat "după alegerile muncipale" programate duminică în Turcia.

"Aşteptăm un răspuns al părţii israeliene" la cerinţele transmise de Ankara, a precizat, la rândul său, şeful diplomaţiei turce.

Relaţiile dintre Turcia şi Israel, aliaţi strategici în anii '90, s-au deteriorat considerabil la 31 mai 2010, în urma atacului israelian împotriva unei flotile care încerca să treacă de blocada instituită împotriva teritoriilor palestiniene.

Nouă pasageri turci de pe nava Mavi Marmara au fost ucişi, provocând o criză diplomatică între cele două ţări. Ankara a redus nivelul reprezentanţei sale diplomatice din Israel şi a suspendat cooperarea militară.

Familiile victimele au depus plângere în Turcia împotriva a patru responsabili militari israelieni, judecaţi în contumacie de un tribunal din Istanbul. Cea de-a cincea audiere în aceste proces a avut loc joi.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a prezentat oficial scuze Turciei în mai anul trecut pentru acest incident, dar normalizarea relaţiilor dintre cele două ţări depinde de negocierile în vederea unui acord pentru compensaţii. Discuţiile, care au loc de mai multe luni, s-au aflat în impas în lipsa unui acord privind suma care urmează să fie acordată de Israel familiilor victimelor.

Potrivit cotidianului israelian Haaretz, Israelul a oferit o sumă de 20 de milioane de dolari pentru victimele turce ale atacului din 2010.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici