Suedia îşi consolidează capacităţile de apărare din cauza acţiunilor Rusiei

Suedia îşi consolidează capacităţile militare şi intensifică participarea la exerciţii cu NATO, pe fondul îngrijorărilor legate de activitatea militară sporită a Rusiei, a declarat ministrul suedez al Apărării, Peter Hultqvist, citat de site-ul TheLocal.se.

8472 afișări
Imaginea articolului Suedia îşi consolidează capacităţile de apărare din cauza acţiunilor Rusiei

Suedia îşi consolidează capacităţile de apărare din cauza acţiunilor Rusiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este un fapt general că Rusia efectuează exerciţii mai mari, mai complexe şi în unele cazuri mai provocatoare. Urmărim această evoluţie şi ne consolidăm capacitatea militară şi cooperarea internaţională", a declarat Hultqvist vineri pentru cotidianul Dagens Nyheter.

Suedia, un stat care nu face parte din NATO dar care are o lungă tradiţie de cooperare militară, va intensifica participarea la exerciţii cu Alianţa, inclusiv pe teritoriul suedez.

Trupele suedeze vor participa la un exerciţiu de amploare organizat de NATO în Spania în septembrie şi în Norvegia în 2018. Suedia a participat de asemenea la exerciţiul Baltops desfăşurat recent în Marea Baltică.

"Trebuie să ţinem pasul cu realitatea. S-a convenit în Parlament că este important ca Statele Unite să fie reprezentate militar în Europa", a mai afirmat ministrul.

Declaraţiile sale intervin după ce un raport al Centrului European pentru Analize Politice (CEPA), cu sediul în SUA, a arătat că zeci de mii de militari ruşi au simulat, în martie, o invazie rapidă spre zone din Norvegia, Suedia şi Danemarca.

Bugetul apărării a fost redus drastic în Suedia după sfârşitul Războiului Rece, în condiţiile în care armata şi-a schimbat atenţia de la apărarea teritoriului spre misiunile internaţionale de pace.

Dar Ministerul Apărării a propus la 16 iunie Parlamentului consolidarea apărării ţării, "pentru a pregăti Suedia de război".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici