Summitul NATO din Ţara Galilor este cel mai ostil faţă de Rusia din ultimii 20 de ani - presa rusă

Summitul NATO care a început joi în Ţara Galilor este cel mai ostil faţă de Rusia din ultimii 20 de ani, atât prin retorica participanţilor, cât şi prin deciziile care urmează să fie adoptate, comentează vineri cotidianul rus Rossiiskaia Gazeta, citat de RIA Novosti în pagina electronică.

418 afișări
Imaginea articolului Summitul NATO din Ţara Galilor este cel mai ostil faţă de Rusia din ultimii 20 de ani - presa rusă

Summitul NATO din Ţara Galilor este cel mai ostil faţă de Rusia din ultimii 20 de ani - presa rusă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Evenimentele din Ucraina au determinat Washingtonul să reanimeze această Alianţă, care până acum se poziţiona oficial ca o entitate politică ce se străduia să nu pună în faţă componenta militară. Statele NATO şi-au redus semnificativ contribuţiile la bugetul Alianţei din anii '90 până în prezent. Dar evenimentele din Ucraina au oferit Washingtonului oportunitatea de a-şi mobiliza partenerii, pentru a-i plasa sub arme şi a-i forţa să plătească pentru a se apăra în faţa unor ameninţări iluzorii provenind din Rusia, scrie cotidianul rus.

Astfel, summitul NATO de joi şi vineri de la Newport s-ar putea transforma într-un fel de mobilizare de urgenţă organizată de Casa Albă pentru a reanima componenta militară a Alianţei. Deciziile care vor fi luate sunt în mare deja cunoscute, fără a suferi modificări semnificative. Membrii Alianţei îşi vor exprima sprijinul faţă de preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi vor evoca un ajutor financiar pentru Kiev. Însă o intervenţie a Alianţei în Ucraina este practic exclusă, în pofida apelurilor unor "pitici" din NATO ca Lituania. În pofida criticilor dure ale NATO faţă de Rusia, nimeni nu intenţionează să intre în război cu această ţară pentru a apăra interesele ucrainene, adaugă publicaţia.

După cum scrie Washington Post, summitul s-a reunit în Ţara Galilor în contextul unei "noi ameninţări, provenind de la un vechi inamic". Rusia a redevenit deci un inamic, ceea ce generalii din NATO nici nu încearcă să ascundă. În ultimele decenii, în pofida discursurilor publice privind un parteneriat, Moscova rămânea oficial un potenţial inamic pentru comandamentul NATO, mai scrie Rossiiskaia Gazeta.

Imediat ce Rusia a început să-şi apere activ interesele geopolitice, ea s-a transformat imediat într-o ameninţare pentru ordinea mondială "occidentală" planificată de SUA. Iar în Ţara Galilor, membrii NATO au început să se pregătească pentru o invazie rusă imaginară, deşi "nu există nici un motiv pentru a consolida activitatea NATO", potrivit ambasadorului Rusiei la Alianţă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici