Tatăl lui Anders Breivik, audiat de poliţişti francezi şi norvegieni

Poliţişti francezi şi norvegieni l-au audiat timp de aproximativ 13 ore pe tatăl lui Anders Behring Breivik, stabilit în sudul Franţei, în cadrul anchetei asupra extremistului de dreapta care a ucis 77 de persoane anul trecut în Norvegia, a anunţat joi un anchetator norvegian.

446 afișări
Imaginea articolului Tatăl lui Anders Breivik, audiat de poliţişti francezi şi norvegieni

Anders Breivik (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"A fost un interogatoriu lung, de aproximativ 13 ore, condus de poliţia franceză, dar în cursul căruia am putut pune întrebări complementare", a declarat anchetatorul Christian Hatlo.

Poliţia norvegiană a anunţat luna trecută că a depus o cerere de cooperare judiciară cu scopul de a-l audia pe Jens Breivik, un fost diplomat care s-a pensionat şi s-a retras în satul francez Cournanel.

Cererii i s-a dat curs, iar bărbatul, în vârstă de aproximativ 70 de ani, a fost audiat miercuri la Carcassonne, în prezenţa unui interpret.

"El a răspuns în principal unor întrebări despre copilăria acuzatului şi despre relaţiile lor", a precizat Hatlo.

În prezent în vârstă de 33 de ani, Anders Behring Breivik afirmă că nu l-a mai văzut pe tatăl său din adolescenţă, acesta susţinând la rândul său că a rupt legăturile în urma unui caz legat de graffiti în care fiul său a fost implicat.

În urma divorţului părinţilor săi, la puţin timp după ce s-a născut, Anders Behring Breivik a crescut cu mama şi sora sa vitregă, pe care anchetatorii le-au audiat deja.

Jens Breivik a refuzat să facă vreun comentariu.

Într-un interviu acordat postului de televiziune TV2 pe 25 iulie 2011, la trei zile după atacuri, fostul diplomat a declarat că, în opinia sa, Anders Behring Breivik ar fi trebuit să se sinucidă, mai degrabă decât să ucidă 77 de persoane nevinovate.

"Eu cred că ceea ce ar fi trebuit să facă, până la urmă, ar fi fost să se sinucidă, mai degrabă decât să ucidă atâtea persoane", declara el.

Anders Behring Breivik a fost acuzat în mod oficial de "acte de terorism" miercuri, după ce a detonat o bombă în apropiere de sediul Guvernului norvegian şi a deschis focul timp de aproape o oră asupra câtorva sute de tineri laburişti care participau la o tabără de vară pe Insula Utoya, în apropiere de Oslo.

Cele două atacuri, în care a ucis 77 de persoane, majoritatea adolescenţi, constituie cel mai important masacru comis pe teritoriul norvegian după al Doilea Război Mondial.

Parchetul norvegian a anunţat că, în cazul în care nu apar alte elemente, intenţionează să ceară internarea din motive psihiatrice decât o pedeapsă cu închisoarea împotriva extremistului, declarat fără răspundere penală anul trecut, de către doi experţi psihiatri desemnaţi oficial.

Este în curs o a doua expertiză psihiatrică. Rezultatele acesteia sunt aşteptate pe 10 aprilie, înainte de deschiderea procesului împotriva lui Anders Behring Breivik, pe 16 aprilie.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici