Teheranul se declară pregătit pentru reluarea negocierilor cu marile puteri

Şeful negociatorilor iranieni în dosarul nuclear, Abbas Araghchi, a declarat marţi, într-un interviu pentru cotidianul belgian Le Soir, că Teheranul este pregătit să reia "în următoarele zile" negocierile cu marile puteri, întrerupte pe 13 decembrie la Viena.

200 afișări
Imaginea articolului Teheranul se declară pregătit pentru reluarea negocierilor cu marile puteri

Şeful negociatorilor iranieni în dosarul nuclear, Abbas Araghchi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Reluarea negocierilor este "o problemă de zile", a afirmat adjunctul ministrului iranian de Externe, Abbas Araghchi, într-un interviu care va fi publicat în ediţia de miercuri a cotidianului belgian.

Teheranul a suspendat vineri negocierile cu marile puteri, denunţând decizia Statelor Unite de a introduce pe lista lor neagră companii suspectate că încalcă programul de sancţiuni împotriva Iranului. Astfel, Teheranul a apreciat că hotărârea Washingtonului încalcă "spiritul acordului de la Geneva" încheiat la sfârşitul lui noiembrie.

Decizia americană suscită "o gravă preocupare şi încalcă spiritul acestui acord', a insistat oficialul iranian ca răspuns la întrebările Le Soir. "Am acceptat să ne mişcăm" ca dovadă de "bunăvoinţă şi bună-credinţă', a adăugat el.

Negocierile dintre Iran şi marile puteri au început pe 9 decembrie în capitala Austriei şi au fost întrerupte vineri.

Araghchi s-a întâlnit marţi dimineaţă, la Bruxelles, cu şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton, "pentru a face bilanţul progresului", a comentat purtătorul de cuvânt al acesteia, Michael Mann. El a precizat că după încheierea acordului de la Geneva, pe 24 noiembrie, Aston a menţinut "un contact permanent' cu ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif.

Ashton "m-a asigurat că Grupul 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) rămâne hotărât să pună în aplicare acordul de la Geneva" şi că doreşte ca "negocierile tehnice să fie încheiate cât mai curând posibil', a afirmat Araghchi.

"Pe baza explicaţiilor sale, am decis să reluăm negocierile tehnice la Viena. În prezent, încercăm să (ne) coordonăm (pentru a fixa) o dată pentru aceasta şi în curând vom relansa" negocierile la Viena, a spus el, adăugând că aceasta "este o chestiune de zile".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici