Tone de arme iraniene pentru Hezbollah, pe o navă interceptată de Israel - GALERIE FOTO

Marina israeliană a confiscat "sute de tone de arme" provenind din Iran şi destinate mişcării şiite libaneze Hezbollah, la bordul unui cargou verificat în largul coastelor sale, a anunţat, miercuri, numărul doi în ierarhia forţelor navale.

104 afișări
Imaginea articolului Tone de arme iraniene pentru Hezbollah, pe o navă interceptată de Israel - GALERIE FOTO

Tone de arme iraniene pentru Hezbollah, pe o navă interceptată de Israel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am găsit zeci de containere, sute de tone de arme şi de muniţii pentru Hezbollah, provenind din Iran", a declarat contraamiralul Rani Ben-Yehuda.

Această încărcătură de arme de contrabandă este una dintre cele mai importante confiscate vreodată de israelieni.

La Ashdod, militarii au extras sute de lăzi cu muniţie, ascunse în spatele unor saci cu ciment.

Autorităţile israeliene au prezentat o parte a capturii, alcătuită din rachete de diverse mărimi, obuze de mortiere, grenade şi muniţii pentru puşti de asalt AK-47. Majoritatea lăzilor aveau inscripţii în limbile spaniolă, chineză şi engleză.

Până în prezent, militarii israelieni nu au găsit rachete sol-aer sau antitanc, a precizat comandantul marinei.

Un comando de marină a interceptat în noaptea de marţi spre miercuri o navă comercială aflată sub pavilionul statului Antigua şi Barbuda, la aproximativ 100 de mile nautice (180 de kilometri) de coastele Israelului.

Vaporul, numit "Francop" şi având o lungime de 173 de metri, a fost apoi escortat până în portul Ashdod, la sud de Tel Aviv.

Potrivit autorităţilor, căpitanul navei "Francop", de naţionalitate poloneză, nu cunoştea conţinutul încărcăturii şi a permis comandoului israelian să-i inspecteze vasul. Nu a fost nevoie de recurgerea la forţă în timpul acestei inspecţii.

Israelul, care acuză Siria şi Iranul că furnizează arme mişcării şiite libaneze Hezbollah şi celei islamiste palestiniene Hamas, a efectuat de mai multe ori în trecut interceptări ale vapoarelor care transportă arme.

La 3 ianuarie 2002, unităţi ale marinei şi forţelor aeriene israeliene au efectuat verificări în Marea Roşie asupra navei "Karine A", care transporta 50 de tone de armament, în special rachete Katiuşa, rachete antitanc, obuze de mortieră, mine şi 1,5 tone de explozibil.

Oficialii israelieni au acuzat atunci reprezentanţi ai Autorităţii Palestiniene că au cumpărat nava "Karine A", precum şi încărcătura de arme de origine iraniană care se afla la bord.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici