Tony Blair neagă că ar fi fost avertizat privind ilegalitatea războiului din Irak

Fostul premier britanic Tony Blair a dezminţit duminică informaţiile potrivit cărora ar fi fost avertizat de un consilier juridic al Guvernului său că înlăturarea de la putere a fostului dictator irakian Saddam Hussein era contrară legislaţiei internaţionale.

14 afișări
Imaginea articolului Tony Blair neagă că ar fi fost avertizat privind ilegalitatea războiului din Irak

Tony Blair neagă că ar fi fost avertizat privind ilegalitatea războiului din Irak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit ziarului britanic Mail on Sunday, principalul consilier juridic al Guvernului britanic, Peter Goldsmith, îl informase printr-o scrisoare pe Blair, în 2002, cu opt luni înaintea declanşării operaţiunilor din Irak.

Publicaţia precizează că Goldsmith a fost constrâns să păstreze tăcerea, după ce a încercat să îl convingă pe Blair să nu sprijine războiul din Irak.

Intervievat de postul CNN pentru a spune dacă aceste informaţii sunt exacte, Blair a răspuns: "Nu, nu sunt".

Potrivit publicaţiei, comisia de anchetă privind angajamentul britanic în Irak, care şi-a început lucrările la sfârşitul lui noiembrie şi urmează să-i audieze pe Goldsmith şi Blair, este în posesia scrisorii consilierului juridic.

"Cel mai bun lucru cu ancheta aceasta este că va oferi fiecăruia ocazia să aducă dovezi", a adăugat Blair, care se exprima de la Ierusalim.

Peter Goldsmith a furnizat în final argumente juridice pentru conflict, cu câteva zile înainte de declanşarea lui în martie 2003, într-un document scurt şi foarte prudent redactat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici