Tot mai mulţi italieni sunt atraşi de discursul partidului Liga Nordului

Tot mai mulţi italieni, chiar şi din sud, apreciază partidul regionalist al Ligii Nordului şi pe tânărul său lider Matteo Salvini, potrivit unui sondaj publicat duminică.

223 afișări
Imaginea articolului Tot mai mulţi italieni sunt atraşi de discursul partidului Liga Nordului

Matteo Salvini, preşedintele Ligii Nordului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Circa 35 la sută dintre persoanele intervievate susţin că au o opinie favorabilă despre Salvini (faţă de 30 la sută în noiembrie), care se află pe locul al doilea în topul oamenilor politici italieni, după şeful Guvernului Matteo Renzi (50 la sută), potrivit acestui sondaj realizat de Demos&Pi pentru La Repubblica.

Liga Nordului, care a obţinut 6 la sută din voturi în alegerile europene din mai, strânge 13,3 la sută din intenţiile de vot în caz de alegeri. Acesta se menţine însă la distanţă de Partidul Democrat (centru-stânga) al lui Renzi (37 la sută) sau Mişcarea Cinci Stele a lui Beppe Grillo (19 la sută), dar se află aproape la egalitate cu Forza Italia (dreapta), formaţiunea lui Silvio Berlusconi (13,6 la sută).

Omniprezent în presă de câteva luni, Salvini, care visează să atingă în toată Italia scorurile obţinute în Franţa de Frontul Naţional allui Marine Le Pen, a lansat vineri o mişcare ce îi poartă numele pentru a-şi extinde influenţa în sud.

Popularitatea sa creşte în toată ţara: 42 la sută opinii favorabile în centru şi 28 la sută în sud.

Iar partidul său, care cere cu insistenţă secesiunea "Padaniei" din nord şi nu are decât dispreţ pentru tot ce se află la sud de Toscana îşi vede centrul de gravitate deplasat: 18 la sută din intenţiile de vot în nord, 19 la sută în centru şi 7 la sută în sud.

În ceea ce priveşte majoritatea, acest sondaj arată o stabilizare a cotei de popularitate a Guvernului lui Renzi. Acesta, care strângea 69 la sută din opiniile favorabile în iunie, a scăzut la 43 la sută în noiembrie şi a ajuns la 46 la sută în decembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici