Traficul feroviar din Portugalia, paralizat de o grevă la nivel naţional

Traficul feroviar portughez a fost grav perturbat miercuri din cauza unei greve a salariaţilor Căilor Ferate portugheze (CP), a căror mobilizare se înscrie într-o mişcare de protest în sectorul transporturilor ce se desfăşoară la nivelul întregii ţări în această săptămână.

90 afișări
Imaginea articolului Traficul feroviar din Portugalia, paralizat de o grevă la nivel naţional

Traficul feroviar din Portugalia, paralizat de o grevă la nivel naţional (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Participarea muncitorilor la grevă este "aproape totală", a declarat pentru agenţia Lusa Jose Manuel Oliveira, coordonatorul Federaţiei sindicalor din transporturi şi comunicaţii (FECTRANS), prezentând un prim bilanţ al mobilizării.

Majoritatea caselor de bilete sunt închise şi "doar şase trenuri circulă în cadrul serviciului minim" pentru călători, a continuat el.

În schimb, traficul trenurilor de marfă este "complet paralizat" începând de la miezul nopţii, a precizat Oliveira.

Mişcarea de protest a căilor ferate portugheze reprezintă punctul culminant al unei serii de greve iniţiate luni de FECTRANS în ansamblul sectorului transporturilor ce se va încheia sâmbătă.

"Este o săptămână de apărare a negocierilor colective, pentru creşterea salariilor şi respectarea acordurilor de întreprindere (...), împotriva reducerii plăţii orelor suplimentare şi împotriva atingerii aduse drepturilor" angajaţilor, a declarat organizaţia sindicală într-un comunicat.

Acţiuni de protest au loc, de la începutul săptămânii, pe întreg teritoriul Portugaliei. Luni, salariaţii TAP au trimis ministrului Transporturilor Alvaro Santos Pereira un bilet de avion doar dus cu destinaţia Canada, o ţară în care acesta a fost profesor, în semn de protest faţă de concedierea unor manipulanţi calificaţi.

În nordul ţării, circulaţia în oraşul Porto a fost puternic afectată marţi, din cauza întreruperii activităţii în sectorul transportului în comun între orele locale 8.00 (10.00, ora României) şi 16.00 (18.00, ora României).

Capitala portugheză urmează să fie afectată de noi perturbări în zilele următoare. Societatăţile pentru transport cu autobuzul de la Lisabona şi din zona acesteia preconizează acţiuni sindicale şi proteste joi şi, respectiv, vineri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici