Transporturile vor fi paralizate joi la Atena. O grevă generală va avea loc la 19 octombrie

Toate sindicatele greceşti au făcut apel, miercuri, la o grevă generală de 24 de ore la 19 octombrie pentru a protesta faţă de măsurile de austeritate, sectorul public urmând să intre în grevă la 5 octombrie, în timp ce Atena va fi privată joi de orice tip de transport.

143 afișări
Imaginea articolului Transporturile vor fi paralizate joi la Atena. O grevă generală va avea loc la 19 octombrie

Transporturile vor fi paralizate joi la Atena. O grevă generală va avea loc la 19 octombrie (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Sindicatul din sectorul public (Adedy) a decis o grevă la 5 octombrie, la care sunt chemaţi să participe funcţionari şi angajaţi ai organismelor publice în timp ce la 19 octombrie sectorul privat şi cel public vor fi în grevă timp de 24 de ore", a declarat pentru AFP un oficial din cadrul Confederaţiei generale a muncitorilor greci (GSEE).

Joi, o încetare a activităţii timp de patru ore în sectorul public va afecta transportul aerian din cauza participării sindicatului controlorilor de trafic aerian care va avea drept consecinţe anularea zborurilor, în special interne.

De altfel, angajaţii din domeniul transportului public din Atena - autobuze, troleibuze şi metrou - precum şi compania de căi ferate şi uniunea taxiurilor (private) vor fi în grevă timp de 24 de ore, joi.

Niciun mijloc de transport nu ar trebui să circule la Atena joi, o situaţie excepţională.

Aceste greve sunt anunţate în timp ce un consiliu de miniştri restrâns urmează să decidă măsuri adiţionale de austeritate pentru 2011, sub presiunea creditorilor ţării (UE şi FMI), pentru a acoperi gaura din deficitul public şi pentru a atinge obiectivele bugetare ale acestui an.

Angajaţii mai multor organisme publice au organizat o grevă de două zile începând de marţi şi au manifestat miercuri în centrul Atenei împotriva "şomajului parţial şi a fuziunii unei serii de organisme", decise de Guvern pentru a reduce cheltuielile publice.

De la începutul crizei în mai 2010 şi supunerea Greciei unui plan de austeritate draconic, Adedy şi GSEE au organizat mai multe greve generale şi manifestaţii, însoţite adeseori de incidente grave.

La 5 mai 2010, trei persoane au murit în urma exploziei unui cocteil Molotov într-o bancă din Atena.

Ultima grevă generală a celor două sindicate a avut loc în iunie, odată cu adoptarea de către Parlament a unui plan de asanare a economiei pe 2012-2015, care prevede continuarea măsurilor de austeritate în ţară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici