Trei aleşi americani vor ca navele de tip Mistral să fie vândute NATO, nu Rusiei

Trei aleşi ai Congresului american au îndemnat, vineri, Franţa să anuleze contractul în baza căruia trebuie să livreze două nave de război de tip Mistral Rusiei şi să le vândă, în schimb, sau să le închirieze Alianţei Nord-Atlantice.

1171 afișări
Imaginea articolului Trei aleşi americani vor ca navele de tip Mistral să fie vândute NATO, nu Rusiei

Trei aleşi americani vor ca navele de tip Mistral să fie vândute NATO, nu Rusiei

Trei aleşi americani, între care Eliot Engel, cel mai influent democrat din Comisia pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor, i-au scris secretarului general NATO, Anders Fogh Rasmussen, pentru a-şi exprima îngrijorările în privinţa contractului în baza căruia Franţa trebuie să livreze două nave de război Rusiei.

"Este crucial ca statele membre NATO să nu pună la dispoziţia Rusiei arme (...) care i-ar permite să-şi sporească puterea de indimidare, sau chiar să-şi invadeze vecinii", au subliniat cei trei aleşi americani, referindu-se la acţiunile Moscovei în Ucraina.

Un acord NATO pentru achiziţionarea sau închirierea celor două nave Mistral "ar trimite un mesaj puternic preşedintelui (rus Vladimir) Putin, şi anume că aliaţii din NATO nu vor tolera şi nu vor permite în niciun fel să întreprindă acţiuni îndrăzneţe".

Fiecare navă de tip Mistral poate transporta până la 16 elicoptere, patru ambarcaţiuni de aterizare, 60 de vehicule armate şi 700 de militari, au precizat aleşii americani.

Pentru moment, Franţa lasă uşa deschisă pentru reexaminarea acestui contract, în valoare de 1,6 miliarde de dolari, însă prima navă ar trebui să o livreze în octombrie.

Rasmussen, întrebat la Vilnius pe această temă, a declarat că "Franţa este cea care trebuie să decidă'' ce va face cu navele sale.

Pe de altă parte, o sursă diplomatică din cadrul NATO a apreciat că nu este "foarte realist" ca organizaţia atlantică să achiziţioneze navele, capacităţile sale militare limitându-se la avioanele de supraveghere de tip Awacs.

În cursul vizitei ministrului francez de Externe, Laurent Fabius, la Washington, care a avut loc la jumătatea lui mai, secretarul de Stat american, John Kerry, a exprimat ostilitatea Statelor Unite faţă de acest contract, din cauza crizei din Ucraina.

Joi, grupul public de armament Rosoboronexport a anunţat că o navă militară rusească la bordul căreia se vor afla viitoarele echipaje ale celor două nave de tip Mistral comandate Franţei va părăsi la 18 iunie Kronstadt (nord-vestul Rusiei), cu destinaţia Saint-Nazaire (vestul Franţei).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici