Laurent Fabius: Franţa ar putea lua în calcul anularea vânzării navelor Mistral către Rusia

Franţa "ar putea lua în calcul" anularea vânzării navelor militare de tip Mistral către Rusia, "dacă (preşedintele rus Vladimir) Putin continuă să facă ceea ce face" în Ucraina, a declarat luni ministrul francez de Externe Laurent Fabius, citat de AFP.

887 afișări
Imaginea articolului Laurent Fabius: Franţa ar putea lua în calcul anularea vânzării navelor Mistral către Rusia

Laurent Fabius (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă Putin continuă să facă ceea ce face, noi am putea lua în calcul anularea acestei vânzări, dar cerem şi celorlalţi (...) să facă acelaşi lucru", a declarat Fabius pentru postul de televiziune TF1, precizând că astfel de măsuri de retorsiune economică sunt prevăzute "în al treilea nivel de sancţiuni" avute în vedere împotriva Rusiei.

În 2011, Franţa a semnat cu Rusia un contract de vânzare a două nave de proiecţie şi comandament (BPC) de tip Mistral, în valoare de peste un miliard de dolari.

Uniunea Europeană şi Statele Unite au sancţionat luni oficiali de rang înalt ruşi sau proruşi ucraineni, ripostând astfel Moscovei după referendumul privind alipirea Crimeei la Rusia.

La Bruxelles, miniştrii europeni de Externe au adoptat sancţiuni, între care restricţii în eliberarea de vize şi blocarea averilor, împotriva a 21 de oficiali ucraineni şi ruşi, în timp ce Washingtonul a sancţionat 11 persoane, oficiali ruşi sau proruşi.

Astfel de sancţiuni sunt inedite în istoria relaţiilor UE-Rusia de la destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991.

Occidentalii mizează pe izolarea internaţională a Rusiei şi exclud opţiunea militară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici