Trei nave chineze au pătruns în apele teritoriale japoneze ale Insulelor Senkaku

Trei nave chineze au pătruns vineri dimineaţa în apele teritoriale ale Insulelor Senkaku, o primă incursiune după victoria obţinută de partidul conservator japonez în alegerile legislative, duminică, a anunţat Paza de Coastă japoneză.

445 afișări
Imaginea articolului Trei nave chineze au pătruns în apele teritoriale japoneze ale Insulelor Senkaku

Trei nave chineze au pătruns în apele teritoriale japoneze ale Insulelor Senkaku

Liderul Partidului Liberal-Democrat (PLD) Shinzo Abe, care va fi desemnat premier la 26 decembrie, a declarat încă de luni că suveranitatea japoneză asupra acestor insule, revendicate de către Beijing sub numele de Diaoyu, "nu este negociabilă".

"Trei nave de supraveghere chineze au pătruns în apele teritoriale în apropiere de Kubajima", una dintre insulele acestui arhipelag, a anunţat un oficial din cadrul Pazei de Coastă japoneze.

Conflictul dintre Beijing şi Tokyo s-a agravat după naţionalizarea în septembrie, de către Tokyo, a unei părţi a acestui arhipelag nelocuit, situat la aproximativ 200 de kilometri nord-est de coastele Taiwanului şi la aproximativ 400 de kilometri vest de Insula Okinawa (în sudul Japoniei), în Marea Chinei de Est.

Manifestaţii antijaponeze, uneori violente, au avut loc în numeroase oraşe chineze timp de o săptămână, după care Beijingul a intervenit şi le-a pus capăt. Însă nave guvernamentale chineze navighează în apropierea sau în apele teritoriale ale acestor insule.

Criza s-a amplificat joi, după survolarea arhipelagului de către un avion de supraveghere maritimă chinez, denunţată de către Japonia drept prima încălcare a spaţiului său aerian din istorie comisă de către chinezi.

Autorităţile japoneze au dispus imediat lansarea unor avioane de vânătoare de tip F-15.

În urma primelor declaraţii ale viitorului premier japonez, cunoscut pentru fermitatea sa în politica externă, China s-a declarat "foarte preocupată" de "direcţia spre care s-ar putea îndrepta Japonia" sub conducerea lui Shinzo Abe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici