Tribunalul Penal Internaţional consideră că Ratko Mladici este încă în viaţă

Ratko Mladici, inculpat pentru genocid de Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie şi dat în urmărire, este considerat în continuare ca fiind în viaţă, în pofida eforturilor familiei sale de a-l declara mort, a declarat vineri procurorul TPI, Serge Brammertz.

30 afișări
Imaginea articolului Tribunalul Penal Internaţional consideră că Ratko Mladici este încă în viaţă

Tribunalul Penal Internaţional consideră că Ratko Mladici este încă în viaţă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ne bazăm munca pe prezumţia că este încă în viaţă", a declarat Brammertz presei, după ce a prezentat Consiliului de Securitate al ONU activităţile serviciilor sale.

"Suntem convinşi că se ascunde încă în regiune", a precizat el, subliniind că în final nu există altă variantă pentru fostul lider militar al sârbilor din Bosnia decât arestarea sa.

El a refuzat însă să ofere detalii, pentru a nu compromite eforturile forţelor de securitate sârbe, pentru a-l localiza şi a-l captura.

Ratko Mladici este inculpat de TPI, care are sediul la Haga, pentru genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii, în special pentru masacrul a circa 8.000 de bărbaţi şi adolescenţi musumlani la Srebreniţa, în iulie 1995.

Familia sa a cerut săptămâna aceasta să fie declarat mort, precizând că nu a mai existat nici un semn în legătură cu el din 2003. Autorităţile sârbe afirmă însă că au perceput prezenţa sa în Serbia până în 2007.

Conform legii sârbe, o persoană dată dispărută poate fi declarată moartă dacă are peste 70 de ani şi nu a mai fost văzută de cinci ani cel puţin.

Ratko Mladici are în prezent 68 de ani, astfel că familia sa trebuie să dovedească faptul că nu ar fi putut supravieţui atât de mult timp, conform avocatului familiei.

Europenii au aprobat luni demararea procesului de ratificare a unui important acord de apropiere între UE şi Serbia, în pofida continuării urmăririi lui Ratko Mladici.

Căutarea acestuia a obstrucţionat mult timp progresul Serbiei în perspectivele sale europene.

Europenii au luat această decizie după ce Brammertz a prezentat raportul său despre cooperarea Belgradului cu Tribunalul, apreciind că Serbia face tot posibilul pentru a-l găsi pe Mladici.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici