Trupele concentrate la frontiera cu Ucraina vizează securitatea graniţei, afirmă Kremlinul

Rusia s-a declarat "surprinsă", vineri, de acuzaţiile NATO cu privire la concentrarea unor trupe ruseşti la frontiera ucraineană, dând asigurări că este vorba doar despre măsuri legate de protejarea frontierei, decise în urmă cu mai multe săptămâni.

173 afișări
Imaginea articolului Trupele concentrate la frontiera cu Ucraina vizează securitatea graniţei, afirmă Kremlinul

Trupele concentrate la frontiera cu Ucraina vizează securitatea graniţei, afirmă Kremlinul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a acuzat joi Moscova că procedează la o "nouă consolidare" a prezenţie militare ruseşti la frontiera ucraineană, pe care a catalogat-o "un pas înapoi regretabil".

"Suntem surprinşi de aceste declaraţii despre o pretinsă concentrare de trupe ruseşti la frontiera cu Ucraina. În acest caz nu este vorba despre vreo concentrare, ci despre măsuri vizând să consolideze protecţia frontierelor Rusiei", a declarat Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al Kremlinului, citat de agenţii ruseşti de presă.

"În ceea ce priveşte numărul forţelor armate (implicate), el este determinat de nevoile de asigurare a unui nivel adecvat de securitate la frontieră", a adăugat Peskov.

Purtătorul de cuvânt a mai anunţat că aceste măsuri au fost decise "din ordinul direct" al preşedintelui rus Vladimir Putin "în urmă cu mai multe săptămâni", din cauza "încălcărilor frecvente" ale frontierei de către partea ucraineană, "inclusiv cu echipamente militare".

Mocova a afirmat săptămâna trecută că blindate ucrainene au trecut frontiera în Rusia, după care au fost interceptate de grăniceri, în contextul în care Kievul i-a acuzat pe ruşi că au făcut exact acelaşi lucru.

La 7 iunie, Putin a dat ordin să fie consolidate controalele la frontiera cu Ucraina, pe unde a afirmat că pătrund valuri de locuitori din estul Ucrainei, teatrul unor confruntări armate între insurgenţi proruşi şi trupe guvernamentale ucrainene.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici