Turcia îl convoacă pe ambasadorului Iranului, după ce presa iraniană l-a criticat pe Erdogan

Turcia a anunţat că l-a convocat pe ambasadorul Iranului pentru a-i transmite un protest faţă de atacuri în presa iraniană asupra preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, în urma crizei diplomatice dintre Teheran şi Riyadh, relatează AFP în pagina electronică.

508 afișări
Imaginea articolului Turcia îl convoacă pe ambasadorului Iranului, după ce presa iraniană l-a criticat pe Erdogan

Recep Tayyip Erdogan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Erdogan a refuzat să condamne Arabia Saudită pentru pentru faptul că l-a executat, luna aceasta, pe şeicul Nimr al-Nimr, un demnitar religios şiit. Execuţia a declanşat proteste de furie în Orientul Mijlociu, în zone cu populaţie majoritar şiită, iar în Iran protestatari au atacat două misiuni diplomatice saudite, determinând Riyadhul să întrerupă relaţiile bilaterale.

"Condamnăm ferm faptul că preşedintele nostru este vizat în anumite articole, în publicaţii iraniene aflate sub controlul autorităţilor iraniene, şi cerem ca aceste articole să înceteze imediat", a subliniat Ministerul turc de Externe într-un comunicat.

Atacurile asupra Ambasadei saudite de la Teheran şi consulatului regatului de la Mashhad, al doilea cel mai important oraş iranian, sunt "inacceptabile şi deplorabile", adaugă ministerul.

Turcia a abolit pedeapsa cu moartea în 2004, în cadrul eforturilor sale de aderare la UE.

Erdogan a declarat miercuri că execuţia şeicului al-Nimr este o "chestiune juridică internă" a Arabiei Saudite şi că legăturile dintre Ankara şi Riyadh s-au îmbunătăţit în ultimele luni. Liderul turc a efectuat o vizită la Riyadh luna trecută, o vizită considerată un nou semn de "încălzire" a relaţiilor bilaterale.

Turcia şi Arabia Saudită, două puteri musulmane cu populaţii majoritar sunnite, împărtăşesc aceeaşi viziune asupra conflictului din Siria. Ele consideră că doar îndepărtarea de la putere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad poate pune capăt celor aproape cinci ani de război civil.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici