Turcia îşi exprimă dezamăgirea faţă de raportul CE privind progresele în vederea aderării la UE

Turcia şi-a exprimat o "mare dezamăgire" în urma publicării miercuri de către Comisia Europeană (CE) a unui raport în care este criticat nivelul insuficient al progreselor înregistrate pe calea aderării la Uniunea Europeană (UE), în special în domeniul libertăţilor individuale.

172 afișări
Imaginea articolului Turcia îşi exprimă dezamăgirea faţă de raportul CE privind progresele în vederea aderării la UE

Turcia îşi exprimă dezamăgirea faţă de raportul CE privind progresele în vederea aderării la UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am primit anul acesta cu o mare dezamăgire raportul privind progresele" înregistrate, a declarat într-o conferinţă de presă, la Istanbul, ministrul pentru Afaceri Europene Egemen Bagis.

"Înţelegem că aşa-numita preşedinţie a aşa-numitului stat (situat) pe o jumătate a Insulei (Cipru) a reuşit să introducă (în raport) elemente menite să ne dezamăgească", a continuat Bagis.

El se referea la Cipru, care asigură de la 1 iulie preşedinţia UE, ca fiind responsabil de "generalizări periculoase" ce apar, în opinia sa, în raport.

Turcia refuză să recunoască Ciprul, cu o administraţie ciprioto-greacă, atât timp cât nu este soluţionată împărţirea insulei. Ea refuză să extindă acordurile de liberă circulaţie care o leagă de UE.

"Fără nicio îndoială, la (această dată de) 10 octombrie 2012, Turcia este mai apropiată ca oricând de standardele UE", a dat asigurări Bagis, după care a subliniat că "Turcia nu are intenţia să şteargă cu buretele" şi să abandoneze negocierile de aderare la UE, începute în 2005.

Ministerul turc de Externe a apreciat, de asemenea, că raportul este "dezechilibrat" şi că se concentrează "mai degrabă asupra elementelor negative, decât asupra celor pozitive".

În raportul anual cu privire la progresele în cadrul procesului de aderare a Turciei, publicat miercuri, CE a criticat un nivel insuficient în principal în domeniul libertăţilor individuale.

"Numărul ridicat de cazuri şi de anchete privind jurnalişti, dar şi o presiune nejustificată asupra mass-media" continuă să reprezinte o sursă de "preocupare gravă", se arată în acest raport.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici