Turcinov promite o amnistiere separatiştilor proruşi din estul Ucrainei care depun armele

Separatiştii proruşi din estul Ucrainei vor beneficia de o amnistie dacă "depun armele şi evacuează clădirile administraive" pe care le ocupă, a promis joi preşedintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov.

449 afișări
Imaginea articolului Turcinov promite o amnistiere separatiştilor proruşi din estul Ucrainei care depun armele

Turcinov promite o amnistiere separatiştilor proruşi din estul Ucrainei care depun armele (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă oamenii depun armele şi eliberează clădirile administrative (...), noi garantăm că nu va exista nicio urmărire (penală). Sunt pregătit să semnez un decret prezidenţial" în acest sens, a declarat Turcinov într-o sesiune în Parlament, în contextul în care separatişti proruşi ocupă în continuare sedii administraive la Doneţk şi Lugansk, două oraşe situate în estul rusofon al ţării.

Şeful statului a precizat că a vorbit personal la telefon cu reprezentanţi ai insurgenţilor de la Lugansk şi le-a propus "compromisuri", inclusiv crearea unei comisii alcătuite din reprezentanţi ucraineni şi străini care să studieze punctele de conflict. De asemenea, el s-a pronunţat pentru o consolidare a puterilor administraţiilor locale, până în prezent numite de către Kiev. Protestatarii reclamă organizarea unor referendumuri privind autonomia regională sau alipirea, pur şi simplu, la Rusia.

Turcinov răspundea unei foste deputate din cadrul Partidului Regiunilor - formaţiunea fostului preşedinte Viktor Ianukovici, destituit - care a propus miercuri o asemenea lege de amnistiere. "Nu este nevoie de lege (...). Putem să rezolvăm această problemă azi", a subliniat preşedintele interimar, totodată preşedinte al Parlamentului, avansând această propunere.

Vicepremierul interimar Vitali Iarema, trimis la Doneţk să soluţioneze această criză, şi-a exprimat miercuri seara speranţa ca asediul - care durează de patru zile - al unor sedii aparţinând administraţiei locale din acest oraş să se încheie fără violenţă, joi, "ajungând la un consens".

În schimb, Arsen Avakov, ministru interimar de Interne în cadrul Guvernului proeuropean de la Kiev, aflat la putere din februarie, i-a ameninţat pe separatişti, miercuri dimineaţa, cu o intervenţie.

"Pentru cei care acceptă dialogul va exista o soluţie politică. Marginalii care caută conflictul vor primi un răspuns puternic", a declarat el într-o şedinţă de Guvern, după care a avansat un ultimatum voalat, afirmând că "criza ar putea să fie soluţionată în următoarele 48 de ore".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici