Ucraina a primit aproape 400 de obuziere de 155 mm. Militarii ruşi se tem de obuzierele franceze CAESAR: sunt un coşmar

Armatele occidentale nu au experimentat, de la conflictul coreean, războaie de mare intensitate, pe termen lung. Războiul din Golf din 1991, adesea invocat, a fost prea scurt şi prea specific pentru a trage concluzii reale. După acesta, Occidentul s-a concentrat pe misiuni antiteroriste şi de menţinerea păcii, unde inamicul era slab echipat şi pregătit, folosind în special armament uşor de infanterie, dispozitive explozive improvizate, precum şi lansatoare de rachete de dimensiuni mici, fără efect mare la ţintă. Principala tactică a fost ambuscada, dispozitivul exploziv improvizat sau lansări de rachete de la distanţă.

26913 afișări
Imaginea articolului Ucraina a primit aproape 400 de obuziere de 155 mm. Militarii ruşi se tem de obuzierele franceze CAESAR: sunt un coşmar

Ucraina a primit aproape 400 de obuziere de 155 mm. Militarii ruşi se tem de obuzierele franceze CAESAR: sunt un coşmar

În acest context, războiul din Ucraina este o oportunitate, pentru aceleaşi armate occidentale, de a-şi confrunta echipamentul, precum şi, într-un anumit fel, doctrinele, cu realitatea. Aceasta a fost o oportunitate de a revizui anumite certitudini, în special în ceea ce priveşte presupusa eficacitate relativă a echipamentelor occidentale faţă de echipamentele ruseşti mai rustice, notează Monitorul Apărării şi Securităţii.

Acest război a arătat, de asemenea, rolul decisiv al artileriei în acest tip de conflict. În acest domeniu, noile echipamente europene, în special obuzierele de 155 mm, cu sisteme de observare mai avansate, şi-au demonstrat o mare eficacitate, în comparaţie cu echipamentele ruseşti, dar chiar şi occidentale din generaţii mai vechi.

Referitor la obuzierul calibru 155 mm, artileriştii ucraineni folosesc diferite sisteme vestice, de la cel american tractat M777, la cele autopropulsate pe roţi, precum CAESAR din Franţa, la cele şenilate precum PzH 2.000 germane.

Conform CSIS, Ucraina a primit aproape 400 de piese de artilerie de cal 155 mm. cele mai multe au venit din SUA, obuzierele tractate M777, în număr de aproximativ 150. Alte 49 obuziere autopropulsate CAESAR au venit din Franţa şi Danemarca, dar Franţa a promis alte 78 după ce şi-a asumat conducerea unei alianţe pentru sprijinul de artilerie al Ucrainei.

Urmează PzH 2.000, 22 de piese din Germania şi Ţările de Jos, 70 M109 din Italia, Marea Britanie, Norvegia şi Letonia, 30 AS-90 din Marea Britanie, 18 ASH Krab din Polonia etc.

Putem spune practic că războiul din Ucraina este un câmp de testare a armelor occidentale în confruntare cu echipamentele ruseşti.

Conform publicaţiei meta-defense.fr, care a urmărit declaraţii ale militarilor ucraineni şi ruşi despre diferitele tipuri de artilerie, obuzierele americane M777, fiind tractate, sunt uşor de distrus de focul contra baterie rus, dar au avantajul dimensiunilor reduse, aşa că pot fi uşor mascate şi protejate de dronele inamice.

Unul dintre favoritul ucrainenilor este obuzierul francez CAESAR. Acesta nu a fost pe placul militarilor ucraineni de la început, deoarece avea o tactică de folosire diferită, dar după ce s-au adaptat, au început să aprecieze mobilitatea acestuia.

Conform unei postări a unui militar rus, obuzierele franceze „sunt un coşmar”. Muniţia standard a acestora are o bătaie de peste 40 km, peste piesele de artilerie ruseşti, care au o rază de 32 km, putând rămâne la o distanţă confortabilă faţă de front. Mobilitatea mare, în 60 de secunde ocupă poziţia de tragere şi 40 de secunde o părăseşte, îi dă un avantaj faţă de focul contra baterie. Sistemul automat de ochire îi oferă, de asemenea, o precizie ridicată.

Într-un război de mare intensitate, obuzierul autopropulsat pe roţi, precum CAESAR, are un dezavantaj în protecţie şi supravieţuire, având un blidaj uşor, faţă de variantele pe şenile, dar are câteva avantaje de luat în considerare: este uşor de produs, de patru ori mai ieftin, eficient, dar în acelaşi timp şi greu de distrus datorită mobilităţii. Din mai 2022 de când au ajuns în Ucraina, în aproape doi ani de război, au fost confirmate până acum distrugerea a cinci piese CAESAR, 4 6x6 şi una 8x8.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici