ONU: Israelul nu a prezentat dovezi că membri ai UNRWA ar aparţine unor grupări teroriste

Israelul nu a furnizat încă dovezi pentru acuzaţiile sale potrivit cărora angajaţi ai Agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) sunt membri ai unor grupări teroriste, potrivit unei analize privind neutralitatea agenţiei publicate luni.

263 afișări
Imaginea articolului ONU: Israelul nu a prezentat dovezi că membri ai UNRWA ar aparţine unor grupări teroriste

ONU: Israelul nu a prezentat dovezi că membri ai UNRWA ar aparţine unor grupări teroriste

Organizaţia Naţiunilor Unite a numit-o pe Catherine Colonna, fost ministru francez de Externe, să conducă o analiză privind capacitatea UNRWA de a asigura neutralitatea şi de a răspunde la acuzaţiile de încălcare a legii în februarie, după ce Israelul a acuzat 12 angajaţi ai UNRWA că au participat la atacurile din 7 octombrie, conduse de Hamas, care au declanşat războiul din Gaza, notează Reuters.

O investigaţie separată, efectuată de anchetatori interni ai ONU, analizează acuzaţiile israeliene împotriva celor 12 angajaţi ai UNRWA.

ONU a declarat săptămâna trecută că Biroul Serviciilor de Supraveghere Internă (OIOS) al ONU a avut "o serie de întâlniri şi cooperare din partea autorităţilor israeliene în acest sens".

UNRWA oferă, potrivit sursei citate, educaţie, sănătate şi ajutor pentru milioane de palestinieni din Gaza, Cisiordania, Iordania, Liban şi Siria. Israelul nu a ridicat nicio problemă la UNRWA din 2011. Apoi, în martie 2024, "Israelul a făcut afirmaţii publice că un număr semnificativ de angajaţi ai UNRWA sunt membri ai unor organizaţii teroriste.

Cu toate acestea, Israelul nu a furnizat încă dovezi justificative în acest sens", se arată în analiza condusă de Catherine Colonna.

Pe de altă parte, luni, purtătorul de cuvânt al Ministerului israelian de Externe, Oren Marmorstein, a acuzat peste 2.000 de lucrători ai UNRWA că sunt membri ai Hamas sau ai Jihadului Islamic. El a declarat că raportul făcut de Colonna asupra UNRWA a fost insuficient şi că a fost, de fapt, un "efort de a evita problema, şi nu de a o aborda direct".

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici