Ucraina are trei luni pentru a îndeplini condiţiile unui acord cu UE, avertizează Sikorski

Ucraina are trei luni pentru a îndeplini condiţiile indispensabile semnării unui acord de asociere cu UE, a avertizat vineri şeful diplomaţiei poloneze Radoslaw Sikorski, la finalul unei reuniuni a miniştrilor de Externe din Europa Centrală şi de Est cu Lady Catherine Ashton.

213 afișări
Imaginea articolului Ucraina are trei luni pentru a îndeplini condiţiile unui acord cu UE, avertizează Sikorski

Ucraina are trei luni pentru a îndeplini condiţiile unui acord cu UE, avertizează Sikorski

"Ucraina nu a îndeplinit până acum condiţiile privind semnarea unui acord de asociere cu UE. O îndemnăm să coopereze intens în cele trei luni" care rămân până la decizia Bruxelles-ului, aşteptată în septembrie, a declarat Sikorski pentru presă.

Principalul obstacol în calea acestui acord este încarcerarea, începând din 2011, a fostului premier Iulia Timoşenko, condamnată la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere. Opozanta preşedintelui Vikton Ianukovici este judecată şi pentru fraudă fiscală şi inculpată pentru complicitate la asasinarea unui deputat în 1996. Procedurile împotriva ei au provocat o gravă criză între Ucraina şi UE, care apreciază că acestea sunt motivate politic.

Miniştrii de Externe din ţările membre ale Grupului de la Vişegrad (Ungaria, Polonia, Slovacia şi Cehia) s-au întâlnit la Cracovia (sud) cu Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi omologii lor ţări ce aspiră la o apropiere de UE ca Ucraina, Georgia, Republica Moldova sau Armenia.

Reuniunea a fost consacrată Parteneriatului Estic, al cărui viitor summit este prevăzut pentru noiembrie la Vilnius, sub preşedinţia lituaniană a UE.

Ashton a apreciat că summitul de la Vilnius va reprezenta o "ocazie excelentă" pentru parafarea unor acorduri de asociere cu UE pentru Georgia, Armenia şi Republica Moldova. Ea şi-a exprimat totodată speranţa că începând de acum Bruxelles-ul şi Kievul vor putea "avansa".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici