Ucraina: forţele ruse bombardează peste 40 de oraşe în Donbas

Forţele ruse au bombardat peste 40 de oraşe din regiunea Donbas, în estul Ucrainei, a declarat armata ucraineană, ameninţând să închidă ultima cale principală de scăpare pentru civilii prinşi în calea invaziei lor, aflată acum în a patra lună, relatează Reuters.

580 afișări
Imaginea articolului Ucraina: forţele ruse bombardează peste 40 de oraşe în Donbas

Ucraina: forţele ruse bombardează peste 40 de oraşe în Donbas

După ce nu a reuşit să cucerească capitala Ucrainei, Kiev, sau al doilea oraş al acesteia, Harkov, Rusia încearcă să preia controlul deplin asupra Donbasului, format din două provincii estice pe care Moscova le revendică în numele separatiştilor.

Rusia a trimis mii de trupe în regiune, atacând din trei părţi în încercarea de a încercui forţele ucrainene care rezistă în oraşele Sievierodonetsk şi Lysychansk. Căderea acestora ar lăsa întreaga provincie Luhansk sub control rusesc, un obiectiv cheie al Kremlinului.

"Ocupanţii au bombardat peste 40 de oraşe din Doneţk şi regiunea Luhansk, distrugând sau deteriorând 47 de situri civile, inclusiv 38 de case şi o şcoală. Ca urmare a acestui bombardament, cinci civili au murit şi 12 au fost răniţi", a precizat pe Facebook Forţa operativă comună a forţelor armate ucrainene.

În comunicat se precizează că au fost respinse 10 atacuri inamice, au fost distruse patru tancuri şi patru drone şi au fost ucişi 62 de "soldaţi inamici".

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că trupele ruse "ne depăşesc puternic numeric" în unele părţi din est.

Reuters nu a putut confirma în mod independent rapoartele privind câmpul de luptă.

În timp ce Moscova încearcă să îşi consolideze controlul asupra teritoriului pe care l-a cucerit, preşedintele Vladimir Putin a semnat un decret care simplifică procesul de obţinere a cetăţeniei ruse şi a paşapoartelor pentru locuitorii din districtele capturate.

Parlamentul rus a eliminat miercuri limita superioară de vârstă pentru serviciul contractual în armată, subliniind necesitatea de a înlocui trupele pierdute.

Într-un discurs video de noapte târziu, Zelenski, comentând noile reguli de înrolare ruseşti, a declarat: "Ei nu mai au suficienţi tineri, dar încă mai au dorinţa de a lupta. Va fi nevoie de timp pentru a zdrobi această voinţă".

Zelenski a declarat săptămâna aceasta că conflictul ar putea fi încheiat doar prin discuţii directe între el şi Putin.

MORMINTE ÎN MASĂ
Poliţia din Lysychansk colectează cadavrele persoanelor ucise pentru a le îngropa în gropi comune, a declarat guvernatorul regional din Luhansk, Serhiy Gaidai. Aproximativ 150 de persoane au fost îngropate într-o groapă comună într-un district din Lysychansk, a adăugat el.

Familiile persoanelor îngropate în gropi comune vor putea efectua o reînhumare după război, iar poliţia eliberează documente care să le permită ucrainenilor să obţină certificate de deces pentru cei dragi, a spus Gaidai.

O rachetă a provocat un crater într-o cale ferată şi a avariat clădirile din apropiere în Pokrovsk, un oraş din Donbas controlat de ucraineni care a devenit un centru important pentru aprovizionare şi evacuare.

În Kramatorsk, mai aproape de linia frontului, străzile erau în mare parte pustii, în timp ce în Sloviansk, mai la vest, mulţi locuitori au profitat de ceea ce Ucraina a spus că a fost o pauză în asaltul rusesc pentru a pleca.

Mai la nord, două persoane au fost ucise şi şapte rănite de bombardamentele artileriei ruse asupra oraşului Balakliya din regiunea Harkov, a declarat pe Facebook un consilier al guvernatorului acestuia.

Rusia vizează, de asemenea, sudul Ucrainei, unde oficialii au declarat că bombardamentele au ucis un civil şi au avariat zeci de case în Zaporozhzhia, iar rachetele au distrus o instalaţie industrială în Kryviy Rih.

CRIZA ALIMENTARĂ
Moscova a blocat navele din sudul Ucrainei care în mod normal ar fi trebuit să exporte cereale ucrainene şi ulei de floarea-soarelui prin Marea Neagră, ceea ce a dus la creşterea preţurilor la nivel global. Uniunea Africană a îndemnat miercuri cele două ţări să deblocheze exporturile de cereale şi îngrăşăminte pentru a evita o foamete generalizată.

Rusia a acuzat sancţiunile occidentale pentru criza alimentară. Aceasta a declarat miercuri că este pregătită să ofere un coridor umanitar pentru ca navele care transportă alimente să părăsească Ucraina, dar a dorit ca în schimb să fie ridicate sancţiunile.

Statele Unite au împins miercuri Rusia mai aproape de incapacitate de plată a datoriilor, prin faptul că nu i-au prelungit licenţa de plată a deţinătorilor de obligaţiuni. Această derogare a permis Moscovei să menţină până acum plăţile datoriei guvernamentale.

Comisia Europeană a propus miercuri ca încălcarea sancţiunilor UE împotriva Rusiei să devină o infracţiune.

De asemenea, UE a declarat că speră să ajungă la un acord asupra sancţiunilor privind petrolul rusesc înainte de următoarea reuniune a liderilor UE.

Dar Rusia, cel puţin pentru moment, nu duce lipsă de bani. Veniturile din petrol şi gaze s-au ridicat la 28 de miliarde de dolari numai în luna aprilie, pe fondul preţurilor ridicate la energie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici