Ucraina nu va putea opera avioanele F-16 anul acesta, deşi tensiunile dintre NATO şi Rusia deja au escaladat

  • Oficialii ucraineni susţin că nu au nicio şansă să folosească avioanele F-16 primite de la NATO în acest an, deşi au făcut solicitări pentru a le primi mai repede în a apăra teritoriul ucrainean de viitoare bombardament ruseşti.
  • Vladimir Putin a ameninţat cu ripostă dură împotriva NATO dacă furnizează avioane F-16 Ucrainei pentru a le folosi asupra ţintelor ruseşti şi teritoriului Rusiei, dar cu toate astea, tensiunile au escaladat şi conflictul ruso-ucrainean se extinde la graniţele României şi Poloniei.
  • Numai opt piloţi ucraineni şi-au început antrenamentele anul acesta în România, Danemarca, Marea Britanie şi Polonia, deşi erau informaţii potrivit Ukrayinska Pravda că un grup de piloţi se vor antrena în SUA cu avioane de luptă străine moderne de anul trecut.
1380 afișări
Imaginea articolului Ucraina nu va putea opera avioanele F-16 anul acesta, deşi tensiunile dintre NATO şi Rusia deja au escaladat

Mediafax Foto

Ucraina nu va putea opera avioane de luptă F-16  de fabricaţie americană nici în toamnă, nici iarna viitoare, a declarat purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene, Iuriy Ihnat, la televiziunea ucraineană. 

,,Este deja evident că nu vom putea apăra Ucraina cu avioane de luptă F-16 în această toamnă şi iarnă", a declarat Ihnat la un telejurnal comun difuzat de canalele ucrainene, potrivit The Guardian

Preşedintele american Joe Biden a aprobat în luna mai programe de pregătire a piloţilor ucraineni pe avioane F-16, dar până în prezent nu a fost precizat un calendar pentru furnizarea de avioane de război. 

Ucraina nu dispune în prezent de piste sau aerodromuri pentru întreţinerea şi decolarea avioanelor de luptă. Nu este cunoscut cum vor putea fi livrate avioanele de luptă în condiţii de siguranţă fără ca furnizarea acestora să fie depistată de sateliţii Rusiei din spaţiu, ca apoi să fie distruse de rachetele ruseşti.

Un scenariu ipotetic ar presupune ca avioanele cu drapele ucrainene, serie şi număr de Ucraina şi să fie pilotate de ucraineni, să decoleze de pe pistele şi aerodromurile României şi Poloniei pentru a le folosi pe teritoriul ţării lor, strict pentru operaţiuni aeriene defensive împotriva avioanelor ruseşti de luptă Suhoi şi a bombardierelor ruseşti Tupolev, care periodic bombardează Ucraina asupra zonelor civile, provocând distrugeri şi victime. 

Dar site-ul Defense România susţine că este o ştire falsă lansată de propaganda rusească. Şefii NATO ştiu că o asemenea mişcare, adică decolarea avioanelor ucrainene de pe aerodromuri din statele membre NATO, ar duce imediat la un război direct dintre NATO şi Rusia. 

Vladimir Putin a ameninţat în iunie că va recurge la forţă militară dacă avioanele de luptă ucrainene vor lovi teritoriul rus şi că va efectua atacuri convenţionale asupra aerodromurilor din spaţiul NATO. 

Citiţi mai multe despre: Putin ameninţă că va bombarda orice ţară NATO din care vor decola avioanele F-16 spre Ucraina pentru a lovi ţinte militare ruseşti: "Nu vom folosi arme nucleare" 

Cu toate astea, Rusia deja extinde războiul la graniţele României şi Poloniei, şi asta dinainte ca Ucrainei să-i fie furnizate avioanele de luptă de fabricaţie americană. 

Ucrainenii sunt optimişti că vor putea opera avioanele de luptă din anul 2024. 

,,Aveam mari speranţe pentru acest avion, că va deveni parte a apărării aeriene, capabil să ne protejeze de rachetele Rusiei şi de dronele teroriste", a spus Ihnat. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici