Ucrainenii din Odesa susţin armata cu ţigări, conserve de carne şi flori - FOTO

Ucrainenii din Odesa oferă de la conserve de carne, la pachete de ţigări şi buchete de flori, într-o campanie lansată în oraşul-port din nord-vestul Mării Negre în vederea susţinerii armatei ucrainene aflată în dificultate, în eventualitatea unui atac rus.

1019 afișări
Imaginea articolului Ucrainenii din Odesa susţin armata cu ţigări, conserve de carne şi flori - FOTO

Ucrainenii din Odesa susţin armata cu ţigări, conserve de carne şi flori (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Numeroşi locuitori se îndreaptă încă de la primele ore ale dimineţii cu pungi din plastic spre statuia ducelui Armand-Emmanuel Richelieu, considerat fondatorul acestui oraş în perioada Imperiului rus, la începutul secolului al XIX-lea.

Monumentul, aflat la capătul celebrelor scări Potemkin, care duc spre port, a devenit în ultimele săptămâni punctul de întâlnire al susţinătorilor unităţii Ucrainei din oraşul rusofon cu un milion de locuitori, unde mii de persoane participă la fiecare sfârşit de săptămână la manifestaţii separatiste.

Acţiunea are însă în vedere susţinerea materială a celor 130.000 de militari din armata ucraineană, aflată în dificultate şi echipată cu material învechit, în absenţa finanţării necesare.

În consecinţă, numeroase persoane au răspuns la această campanie şi aduc pungi din plastic pline cu conserve de carne, cartuşe de ţigări sau echipamente în vederea aprovizionării blindatelor cu carburant.

Maksim Gorbaciuk a venit la punctul de colectare cu portbagajul maşinii plin cu buchete de lalele roşii şi albe. "Când am luat legătura cu organizatorii campaniei, mi-au spus că nu mai este nevoie de nimic. Mi-au propus să aduc flori, pentru a susţine moralul militarilor", povesteşte bărbatul, inginer la Odesa.

Campania în vederea strângerii de fonduri pentru militarii ucraineni a fost organizată pe Facebook, unde voluntari au pus la dispoziţie un cont bancar deschis pentru strângerea sumelor de bani. "Am strâns o sumă şi am stabilit cu militarii de ce au nevoie", explică Oleg Şapiro, om de afaceri local şi unul dintre organizatorii acţiunii.

- Saci şi saltele de dormit pentru vameşi

Toate lucrurile strânse sunt transportate într-o bază a armatei aflată la 30 de kilometri de Odesa. Iniţiativele în vederea susţinerii armatei ucrainene au luat amploare în ultimele săptămâni, după ce forţele ruse au preluat controlul asupra obiectivelor militare din Crimeea, iar Kievul a decis mobilizarea soldaţilor, în eventualitatea unei confruntări.

În condiţiile în care Ucraina este în pragul falimentului, autorităţile au cerut, la rândul lor, cetăţenilor să sprijine armata, prin intermediul unor clipuri publicitare, iar 33 de milioane de hrivne (2,3 milioane euro) au fost strânse în acest scop, potrivit Ministerului Apărării. Banii urmează să fie folosiţi pentru a acoperi asigurările de sănătate ale soldaţilor.

"Oamenii nu doar simpatizează, ci vor să ajute armata în aceste momente dificile", spune comandantul bazei de lângă Odesa, Ivan Kalenik. "Banii donaţi de oameni simpli din întreaga ţară arată că problemele actuale ne unesc", adaugă el.

Voluntarii din Odesa asigură că acţiunea nu se limitează doar la regiunea lor şi că se va extinde în estul Ucrainei, aflat în prima linie în cazul unei incursiuni a armatei ruse.

"Am ajutat vameşii din regiunea Harvok să cumpere saci de dormit şi saltele, pentru a trăi în condiţii normale", spune Oleg Şapiro. "Avem cereri şi din alte regiuni, astfel că vom trimite la Dniepropetrovsk uniforme impermeabile şi lanterne", asigură el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici