UE cere Rusiei să nu implice Balcanii de Vest în tensiunile legate de criza ucraineană

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a cerut vineri Rusiei să menţină Balcanii de Vest în afara tensiunilor care opun Uniunea Europeană şi Moscova din cauza crizei ucrainene.

484 afișări
Imaginea articolului UE cere Rusiei să nu implice Balcanii de Vest în tensiunile legate de criza ucraineană

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este evident că, în prezent, există tensiuni între Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă. Însă cred că este în interesul ambelor părţi (...) să găsească căi de cooperare, ci nu de confruntare", a declarat Mogherini, într-o conferinţă de presă la Sarajevo.

"Bineînţeles, ar fi o bună idee să menţinem Balcanii de Vest în afara acestor tensiuni", a adăugat ea.

"Sper că liderii ruşi, în ansamblul lor, de asemenea susţin această cale", a subliniat Mogherini.

Toate statele din Balcanii de Vest, şi anume fostele republici iugoslave şi Albania, vor să se integreze în blocul european, inclusiv Serbia, care este considerată drept principalul aliat al Moscovei în această regiune.

Pentru Rusia, Serbia reprezintă un prieten preţios în Europa care refuză să se alinieze sancţiunilor impuse Moscovei de Bruxelles în contextul conflictului din Ucraina.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a asigurat, în cursul unei vizite la Belgrad în octombrie, că Serbia este "aliatul cel mai apropiat" al Moscovei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici