UE obţine informaţii de la SUA despre spionarea comunicaţiilor. Vor fi create garanţii privind protecţia cetăţenilor europeni

Statele Unite au acceptat vineri să îi informeze pe europeni despre programul de spionare a comunicaţiilor şi să colaboreze la crearea unor garanţii privind protecţia cetăţenilor europeni, a anunţat comisarul european însărcinat cu Afaceri Interne Cecilia Malmström.

372 afișări
Imaginea articolului UE obţine informaţii de la SUA despre spionarea comunicaţiilor. Vor fi create garanţii privind protecţia cetăţenilor europeni

UE obţine informaţii de la SUA despre spionarea comunicaţiilor. Vor fi create garanţii privind protecţia cetăţenilor europeni (Imagine: Shuttersotck)

"Am convenit împreună cu Statele Unite să creăm un grup transatlantic de experţi pentru a schimba informaţii şi a studia garanţii", a anunţat ea într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.

Malmström şi colega sa Viviane Reding (Justiţie) au obţinut acest acord din partea secretarului american al Justiţiei Eric Holder, în cursul unei întâlniri organizate la Dublin de către preşedinţia irlandeză a UE.

Americanii au oferit elemente atât despre funcţionarea PRISM, cât şi despre profilul juridic al programului, a precizat o sursă europeană.

Comisia Europeană (CE) a adresat autorităţilor americane o scrisoare, la începutul săptămânii, în care exprimă "îngrijorări grave" cu privire la respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor Uniunii Europene (UE) şi cere explicaţii privind scopul şi amploarea programului.

PRISM vizează doar cetăţeni americani sau în principal cetăţeni străini? Care este amploarea sa? Se limitează la cazuri individuale? Bruxelles-ul aşteaptă "răspunsuri rapide şi concrete" la toate întrebările despre acest program ce permite serviciilor americane de informaţii să supravegheze date care circulă pe serverele unor giganţi în domeniul informatic ca Google sau Facebook, a scris Reding.

În scrisoare este adresat şi un avertisment. Această nouă ciocnire în spinosul dosar privind confidenţialitatea datelor, care a mai afectat relaţiile dintre UE şi Statele Unite în ultimii ani, ar putea să aibă repercusiuni asupra negocierilor comerciale între cele două părţi.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici