UE vs Polonia - o nouă rundă. Varşovia va trebui să plătească amenzi în valoare de 70 de milioane de euro pentru că nu a desfinţat secţia de anchetare a judecătorilor

Executivul Uniunii Europene va cere Poloniei să plătească amenzi în valoare de aproximativ 70 de milioane de euro în următoarele săptămâni pentru că nu a eliminat un sistem controversat de anchetare a judecătorilor, au declarat surse pentru Reuters.

262 afișări
Imaginea articolului UE vs Polonia - o nouă rundă. Varşovia va trebui să plătească amenzi în valoare de 70 de milioane de euro pentru că nu a desfinţat secţia de anchetare a judecătorilor

UE vs Polonia - o nouă rundă. Varşovia va trebui să plătească UE amenzi în valoare de 70 de milioane de euro pentru că nu a desfinţat secţia de anchetare a judecătorilor

Disputa este una dintre numeroasele bătălii care se dau între Polonia şi UE, care acuză guvernul naţionalist de la Varşovia de regres în ceea ce priveşte standardele democratice, inclusiv independenţa sistemului judiciar. Varşovia neagă acuzaţiile.
 
"Regret că situaţia statului de drept în Polonia nu dă semne de îmbunătăţire, iar judecătorii continuă să fie sub presiune. Vom continua să ne facem datoria de a apăra statul de drept şi independenţa justiţiei", a declarat Vera Jourova, comisar european.
 
11 ianuarie a fost termenul limită pentru ca Varşovia să comunice Comisiei când şi cum va desfiinţa Camera disciplinară a Curţii Supreme, a cărei suspendare a fost ordonată de instanţa supremă a UE. Polonia ar urma să plătescă amenzi în valoare de 1 milion de euro pe zi, relatează Reuters.
 
În cazul în care răspunsul Poloniei nu va satisface Comisia, care asigură aplicarea legislaţiei europene, o sursă din cadrul executivului UE a declarat că aceasta va trimite o factură Varşoviei, cu un termen de 45 de zile pentru a plăti.
 
Până atunci, amenda s-ar ridica la aproximativ 70 de milioane de euro, a declarat o a doua sursă din cadrul Comisiei, adăugând că solicitarea de plată va fi trimisă Varşoviei "foarte curând".
 
Întrebat despre acest caz, un oficial polonez din Minsiterul Justiţiei a acuzat săptămâna trecută UE că face "cereri ilegale" şi a declarat că Varşovia nu va ceda la acest "şantaj".
 
Partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) a introdus noul sistem de anchetare a judecătorilor în 2017.
 
În cazul în care Polonia continuă să refuze să plătească, Comisia ar urma să deducă suma totală datorată din fondurile UE destinate Varşoviei.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici