Ultimul francez ţinut ostatic a fost eliberat şi se simte în formă

Ultimul francez ţinut ostatic în străinătate, Serge Lazarevic, în vârstă de 51 de ani, a fost eliberat marţi în Sahel şi a declarat că se simte "în formă" în pofida a trei ani de captivitate.

598 afișări
Imaginea articolului Ultimul francez ţinut ostatic a fost eliberat şi se simte în formă

Ultimul francez ţinut ostatic a fost eliberat şi se simte în formă (Imagine: captura video)

"Am pierdut aproximativ 20 de kilograme, (...) dar sunt în formă", a declarat el în cursul serii de marţi după o întâlnire cu preşedintele Nigerului, Mahamadou Issoufou, la palatul prezidenţial de la Niamey.

Îmbrăcat în cămaşă neagră şi pantaloni bej, fostul ostatic era zâmbitor în momentul strângerii mâinii cu preşedintele Issoufou, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea publică din Niger.

"Nici nu îţi dă impresia că se întoarce dintr-o încercare atât de dură", a apreciat ministrul de Externe al Nigerului, Mohamed Bazoum, intervievat de postul de televiziune France 24.

Preşedintele francez François Hollande a anunţat marţi la prânz eliberarea lui Serge Lazarevic. "Ultimul nostru ostatic, Serge Lazarevic, este liber", "Franţa nu mai are niciun ostatic, în nicio ţară din lume", s-a felicitat şeful statului francez.

Franco-sârbul Serge Lazarevic a fost eliberat în regiunea Kidal, în nordul Mali, însă nu se ştie când anume şi dacă s-a plătit vreo răscumpărare.

După o scurtă trecere pe la Niamey, unde fiica sa a venit să-l întâlnească, el va fi primit de preşedintele Hollande la întoarcerea în Franţa, unde urmează să ajungă miercuri dimineaţa, în jurul orei 06.30 GMT (08.30, ora României), potrivit Preşedinţiei franceze.

Serge Lazarevic a fost răpit de către bărbaţi înarmaţi într-un hotel din Hombori, în Mali, la 24 noiembrie 2011, alături de un alt francez, Philippe Verdon, care îl însoţea într-o "călătorie de afaceri".

Acesta din urmă a fost găsit mort în iulie 2013.

AQMI, care a revendicat răpirea celor doi bărbaţi, i-a acuzat că sunt agenţi ai serviciilor franceze de informaţii.

Serge Lazarevic a apărut la 17 noiembrie într-o înregistrare video difuzată de AQMI în care spunea în franceză că se simte bolnav şi viaţa îi este pusă în pericol.

François Hollande le-a mulţumit "autorităţilor din Niger şi Mali", care au colaborat la această eliberare, în special preşedinţilor celor două ţări, Mahamadou Issoufou (Niger) şi Ibrahim Boubacar Keïta (Mali), salutând "angajamentul personal" de care au dat dovadă.

Un "lung calvar s-a încheiat, o viaţă reluată. Uşurare imensă pentru Serge Lazarevic", a apreciat într-o postare pe Twitter premierul francez Manuel Valls.

"Franţa nu mai are ostatici şi nici nu mai trebuie să aibă, ceea ce presupune o mare vigilenţă. Ceea ce presupune, de asemenea, o mare protecţie a intereselor noastre", a subliniat preşedintele Hollande.

Oficial, Franţa nu plăteşte direct răscumpărări, dar nu exclude, la fel ca alte state europene, să ofere bani unor ţări terţe. Această practică a fost denunţată de Statele Unite.

Trei străini - un suedez, un olandez şi un sud-african - sunt în prezent deţinuţi ostatici în Sahel de AQMI. Ei au fost răpiţi pe 25 noiembrie 2011 la Tombouctou, în nordul Mali.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici