Un ACORD fără precedent în vederea evacuării unor jihadişti ai ISIS din sudul Damascului, suspendat

Un acord fără precedent, care prevedea evacuarea, sâmbătă, a mii de jihadişti din cadrul grupărilor Statul Islamic şi Frontul al-Nusra, dar şi a unor civili, din trei cartiere situate în sudul Damascului, a fost "suspendat", au anunţat surse apropiate negocierilor şi un ONG, relatează AFP online.

5755 afișări
Imaginea articolului Un ACORD fără precedent în vederea evacuării unor jihadişti ai ISIS din sudul Damascului, suspendat

Un acord fără precedent în vederea evacuării unor jihadişti ai Statului Islamic din sudul Damascului, "suspendat"

Acest anunţ a fost făcut la o zi după uciderea - într-un raid al regimului - a lui Zahrane Allouche, liderul puternicei miliţii islamiste Jaich al-Islam (Armata Islamului), principala grupare rebelă din regiunea Damascului.

"Evacuarea combatanţilor Daech (acronimul arab al Statului Islamic) şi ai altor grupări din cartierul Hajar al-Aswad a fost suspendată, iar autobuzele care urmau să-i transporte au plecat înapoi, din cauza uciderii lui Zahrane Allouche", a anunţat o sursă din domeniul securităţii apropiată negocierilor.

În virtutea acestui acord, în total aproximativ 4.000 de persoane - combatanţi din cadrul Statului Islamic, Frontului al-Nusra, filiala siriană a organizaţiei Al-Qaida, şi civili - urmau să fie evacuate începând de sâmbătă din tabăra pentru refugiaţi palestinieni Yarmouk şi din cartierele vecine Qadam şi Hajar al-Aswad.

Ele urmau să fie transferate fie către Rakka, "capitala" de facto a Statului islamic, în nordul Siriei, fie către Marea, o localitate din provincia Alep, aflată sub controlul unor grupări rebele islamiste şi Frontului al-Nusra.

Sursa citată a precizat că "1.200 de persoane urmau să plece sâmbătă, însă uciderea lui Zahrane Allouche ne-a întors înapoi, la punctul de plecare".

"Jaich al-Islam urma să securizeze trecerea către regiuni de la est de Damasc" a autobuzelor care urmau să plece spre Rakka, a precizat această sursă.

Altă sursă apropiată dosarului a declarat că "acordul este în continuare pe masă", dar că "aplicarea lui a fost amânată din cauza unor probleme logistice".

"Acordul a fost blocat din cauza unor probleme logistice, dar nu a fost anulat", a subliniat, la rândul său, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului Rami Abdel Rahmane, care a precizat că "dificultatea de a securiza trecerea" a antrenat această suspendare.

Plecarea urma să aibă loc în virtutea unui acord fără precedent între regim şi reprezentanţi ai populaţiei locale.

Este vorba despre primul acord care implică Statul Islamic.

Patru încercări de evacuare similare au eşuat în trecut.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici