Un angajat al consulatului francez în Israel, arestat pentru acuzaţii de trafic de arme

Israelul a anunţat luni că autorităţile au arestat un angajat al consulatului francez la Ierusalim, acesta fiind suspectat că ar fi folosit un vehicul al misiunii diplomatice pentru a transporta arme palestinienilor aflaţi în Cisiordania, relatează site-ul agenţiei Reuters.

442 afișări
Imaginea articolului Un angajat al consulatului francez în Israel, arestat pentru acuzaţii de trafic de arme

Un angajat al consulatului francez în Israel, arestat pentru acuzaţii de trafic de arme

Romain Franck, reţinut încă din data de 15 februarie, este acuzat că ar fi transportat 70 de pistoale şi două puşti de asalt din Fâşia Gaza, a anunţat agenţia de securitate Shin Bet.

"Franck a acţionat în scopuri financiare, din propria iniţiativă şi fără a informa superiorii", a arătat un comunicat al agenţiei Shin Bet, adăugând că nu consideră că acesta ar fi avut motive ideologice, precum susţinerea militanţilor palestinieni.

"Acesta este un incident serios, în care imunitatea şi privilegiile acordate misiunilor diplomatice în Israel au fost exploatate în scopul transportării ilegale a zeci de arme care ar putea fi folosite în atacuri teroriste împotriva civililor israelieni şi a forţelor de securitate", s-a mai arătat în comunicat.

Franck, în vârstă de 23 de ani, va fi audiat în faţa Curţii Supreme. Avocaţii acestuia nu au putut fi contactaţi imediat.

Un purtător de cuvânt al ambasadei franceze la Tel Aviv l-a descris pe Romain Franck ca fiind "un membru al consulatului general de la Ierusalim", adăugând că Franţa ia în serios acest caz şi cooperează cu autorităţile israeliene.

Franck a fost arestat împreună cu un palestinian angajat ca ofiţer de securitate la consulatul francez.

Potrivit comunicatului, cetăţeanul francez ar fi primit armele de la un angajat palestinian al Centrului Cultural Francez din Gaza.

La 6 decembrie 2017, preşedintele american Donald Trump a declarat că recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, anunţând şi mutarea ambasadei SUA. Majoritatea ţărilor au ambasade la Tel Aviv şi consulate în Ierusalim.

Ierusalimul de Est a fost anexat de Israel după ce a preluat controlul asupra zonei în urma războiului din 1967, o acţiune care nu a fost recunoscută de comunitatea internaţională. Ierusalimul este venerat de către evrei, creştini şi musulmani deopotrivă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici