Un apropiat al activistelor kurde ucise la Paris a fost pus sub acuzare

Un apropiat al militantelor kurde asasinate pe 9 ianuarie la Paris a fost pus sub acuzare luni, iar Parchetul a cerut plasarea sa în arest preventiv, anunţă procurorul-general, François Molins.

139 afișări
Imaginea articolului Un apropiat al activistelor kurde ucise la Paris a fost pus sub acuzare

Un apropiat al activistelor kurde ucise la Paris a fost pus sub acuzare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Individul este suspectat că este autorul sau unul din autorii crimelor", a explicat Molins.

Trei activiste kurde membre ale PKK - Sakine Cansiz, Fidan Dogan şi Leyla Soylemez - au fost asasinate pe 9 ianuarie la Paris. Două dintre femei au fost ucise de câte un glonţ în ceafă, iar a treia prezenta răni la nivelul abdomenului şi pe frunte.

"Scena poate sugera că a fost vorba despre o execuţie, dar ancheta va trebui să elucideze circumstanţele exacte ale dramei", a precizat o sursă din cadrul poliţiei, fără alte detalii. 

Brigada criminalistică a poliţiei judiciare pariziene a fost desemnată să se ocupe de anchetă.

Potrivit Federaţiei asociaţiilor kurzilor din Franţa, cele trei victime sunt Fidan Dogan, în vârstă de 32 de ani, preşedinta centrului de informaţii kurd, Sakine Cansiz, prezentată ca "una dintre fondatoarele PKK" (Partidul Muncitorilor din Kurdistan, interzis în Turcia), şi Leyla Soylemez, o "tânără activistă".

Dorothée Schmid, de la Institutul Francez pentru Relaţii Internaţionale (IFRI), susţine că Sakine Cansiz era foarte apropiată de liderul încarcerat al rebelilor kurzi, Abdullah Öcalan, fiind "o transmiţătoare a cuvântului său", spune ea.

Imediat după anunţarea asasinatelor, sute de membri ai comunităţii kurde s-au reunit în faţa imobilului, scandând "Suntem cu toţii PKK!", "Turcia asasină, Hollande (preşedintele francez) complice!" şi agitând steaguri cu efigia lui Abdullah Öcalan.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici