Un apropiat al lui Hollande, citat într-o afacere dintr-un paradis fiscal

Un apropiat al lui François Hollande, trezorierul campaniei sale prezidenţiale, este acţionar la societăţi offshore în Insulele Cayman, dezvăluie Le Monde în ediţia de joi, o informaţie care ar putea slăbi poziţia şefului statului francez, afectat deja de scandalul Cahuzac.

193 afișări
Imaginea articolului Un apropiat al lui Hollande, citat într-o afacere dintr-un paradis fiscal

François Hollande (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit Le Monde, Jean-Jacques Augier, în vârstă de 59 de ani, un fost inspector la Finanţe şi un om de afaceri discret care a fost trezorierul lui Hollande în timpul campaniei prezidenţaile din 2012, este "acţionar la două societăţi offshore în Insulele Cayman, prin intermediul holdingului său financiar Eurane".

Aceste dezvăluiri fac parte dintr-o lungă investigaţie asupra serviciilor de tip "offshore" în lume.

În total, 36 de publicaţii din lume au avut acces, cu ajutorul unui consorţiu independent de jurnalism de investigaţie, ICIJ, cu sediul la Washington, la o scurgere majoră de informaţii provenind de la două societăţi ce oferă servicii de tip "offshore", şi anume una cu sediul în Singapore, cealaltă din British Virgin Islands.

Contactat de cotidian, Augier a confirmat că a constituit în 2005 şi 2008-2009 două entităţi offshore în Insuele Cayman, un paradis fiscal în Caraibi, sub suveranitate britanică, la solicitarea unor parteneri de afaceri.

"Nimic nu este ilegal", a declarat Augier pentru Le Monde, adăugând că nu are "nici cont bancar personal deschis în Cayman, nici investiţii personale directe în acest teritoriu".

Augier afirmă, de asemenea, că şeful statului francez nu este la curent cu afacerile sale.

Prima societate, International Bookstores, a fost creată în 2005 la solicitarea unuia dintre asociaţii săi chinezi, un anume Xi Shu, proprietarul unei reţele de librării, a declarat omul de afaceri francez, proprietar al unui magazin Books, iar începând din ianuarie 2013 proprietar al Têtu, prima revistă a comunităţii gay franceze.

"Am investit în această societate prin intermediul filialei Eurane în China, Capital Concorde Limited, un holding care administrează toate afacerile mele chineze", a precizat omul de afaceri pentru Le Monde. "Investiţia în Internationale Bookstores apare în bilanţul acestei filiale. Nimic nu este ilegal", insistă acest apropiat al preşedintelui francez.

A doua entitate offshore, constituită în 2008-2009 împreună cu agenţii de voiaj din mai multe ţări, a fost de asemenea creată la cererea partenerilor săi, a declarat Augier pentru Le Monde, adăugând că aceasta a fost repatriată, între timp, la Hong Kong.

Augier recunoaşte, totuşi, că "poate nu a dat dovadă de prudenţă" participând la crearea acestor entităţi offshore, dar subliniază că aceste operaţiuni au fost efectuate la cererea partenerilor săi, intre care se află un important om de afaceri chinez.

Aceste dezvăluiri ar putea să îl stânjenească şi mai mult pe preşedintele socialist francez François Hollande, antrenat într-un scandal de fraudă fiscală vizându-l pe fostul ministru pentru Buget Jérôme Cahuzac.

"Chiar dacă aceste operaţiuni sunt legale, era, oare, nevoie ca un inspector la Finanţe, membru al unuia dintre corpurile importante în stat şi purtător al unor valori ale Republicii, să participe la asemenea montaje, cauţionând astfel opacitatea financiară a teritoriilor offshore", se întreabă cotidianul Le Monde.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici