Un atentat dezvăluie "războiul secret" al lui Barack Obama în Pakistan

Descoperirea cadavrelor a trei militari americani printre victimele atentatului de la o şcoală de fete din oraşul Dir (nord-vestul Pakistanului) au realimentat suspiciunile pakistanezilor, privind invadarea ţării de către trupele americane, relatează The Sunday Times în ediţia electronică.

28 afișări
Imaginea articolului Un atentat dezvăluie "războiul secret" al lui Barack Obama în Pakistan

Un atentat dezvăluie "războiul secret" al lui Barack Obama în Pakistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Barack Obama a interzis folosirea termenului utilizat în timpul mandatului lui George W. Bush, "război împotriva terorismului" şi a ezitat în a trimite trupe suplimentare în Afgansitan, dar şi-a intensificat acţiunile la graniţa cu Pakistanul împotriva extremiştilor islamişti, comentează publicaţia britanică.

Raidurile avioanelor americane fără pilot în Pakistan ajung în prezent la circa trei pe săptămână, triplu faţă de anul trecut, constatându-se "o relocare geografică tacită", potrivit unui agent de informaţii. De o lună avioanele fără pilot atacă regiunile tribale din Waziristanul de Nord, în ceea ce pare o replică faţă de uciderea a şapte agenţi CIA în Afganistan într-un atentat sinucigaş comis de către un iordanian care lucra cu talibanii pakistanezi.

Descoperirea militarilor americani printre victime, arată că războiul american în Pakistan implică şi militari detaşaţi în misiuni speciale. Cei trei militri americani au fost ucişi în timp ce se deplasau la redeschiderea unei şcoli de fete, reconstruită cu ajutorul USAID, după ce a fost distrusă de talibani anul trecut, într-un atentat revendicat de talibanii pakistanezi.

Potrivit ministrului pakistanez de Externe, Shah Mehmood Qureshi, trupele americane se află în Pakistan numai pentru a oferi instruire trupelor de frontieră în lupta împotriva insurgenţilor, o forţă paramilitară care acţionează în zonele tribale, în timp ce alte surse susţin însă că există circa 200 de militari în ţară.

Un oficial a sugerat că militarii ar putea fi folosiţi pentru a strânge informaţii despre ţintele avioanelor fără pilot, în special pentru că CIA nu are încredere în serviciile secrete pakistaneze, care au legături strânse cu talibanii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici