Un cleric saudit recomandă femeilor musulmane să respecte interdicţiile privind vălul integral

Un important cleric saudit afirmă că femeile musulmane pot renunţa la vălul integral când vizitează o ţară unde există o interdicţie în acest sens, condamnând însă legea franceză care interzice portul vălului în spaţiul public, informează cotidianul saudit Al-Hayat.

78 afișări
Imaginea articolului Un cleric saudit recomandă femeilor musulmane să respecte interdicţiile privind vălul integral

Un cleric saudit recomandă femeilor musulmane să respecte interdicţiile privind vălul integral (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este ilogic şi deplasat ca Guvernul francez să pună în aplicare o astfel de măsură, care este condamnată şi de persoane neutre, nu doar de musulmani, deoarece statul laic asigură libertatea religiei", apreciază şeicul Aed Al-Qarni, într-un interviu publicat sâmbătă.

"Statul trebuie să respecte ritualurile şi credinţele religioase, inclusiv pe cele ale musulmanilor", a adăugat el.

Însă este "preferabil ca femeile muslmane să îşi descopere faţa" dacă se află într-o ţară care interzice vălul integral (niqab) sau dacă ele sunt hărţuite din această cauză, a afirmat el, adăugând că erudiţi aparţinând mai multor curente islamice au căzut de acord pe această temă.

"Nu trebuie să îi înfruntăm pe oameni în propria lor ţară ori în alte ţări, sau să ne atragem duşmani", apreciază el.

Adunarea Naţională franceză a adoptat, la 13 iulie, o lege care interzice portul vălului integral în spaţiul public, iar Senatul urmează să se pronunţe asupra acestei măsuri în septembrie, dată după care legea ar putea fi contestată pe baze constituţionale. În acelaşi timp, mai multe ţări europene analizează posibilitatea de a interzice vălul integral.

Aproape toate femeile poartă văl integral în public în Arabia Saudită, una dintre ţările musulmane cele mai conservatoare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici