Un consilier al preşedintelui din Republica Centrafricană cere Rusiei să stabilească o bază militară

Fidele Gouandjika, un consilier al preşedintelui Republicii Centrafricane, a cerut Rusiei, marţi, să stabilească o bază militară în această ţară. Imaginile video în care acesta cere ruşilor construirea bazei au fost transmise pe Telegram, relatează www.monitorulapararii.ro.

910 afișări
Imaginea articolului Un consilier al preşedintelui din Republica Centrafricană cere Rusiei să stabilească o bază militară

„Ne-am dori ca Federaţia Rusă să-şi construiască o bază militară în Republica Centrafricană; guvernul deja a oferit un loc în Beringo, la 80 de km de capitala Bangui, unde se află un aeroport internaţional”, a spus acesta. Acesta a specificat că în acel loc se află deja câteva cazărmi, însă odată modernizată infrastructura ar putea găzdui până la 10.000 de militari ruşi.

Potrivit consilierului Fidele Gouandjika, preşedintele din Republica Centrafricană crede că rolul armatei ruse este acela de a-i învăţa pe alţii „cum să fii disciplinat, să respecţi drepturile omului” şi că ruşii ar putea ”să înveţe militarii să-şi protejeze teritoriul, pentru că Federaţia Rusă este o putere militară nucleară de top în lume”. Acesta a continuat declaraţia spunând că preşedintele Touadéra este încrezător că „nu există ţară în lume care ar putea domina, din punct de vedere militar, Rusia”.

„Suntem 100% dedicaţi relaţiei cu Rusia şi credem că Federaţia Rusă ar trebui să rămână cu noi. Dacă Rusia ne părăseşte azi, vom fi devoraţi de occidentalii care au stat cu noi încă de la independenţă şi care nu au făcut nimic pentru ţara noastră”, a mai spus acesta. A subliniat, de asemenea, că speră ca şi alte ţări africane să urmeze exemplul Republicii Centrafricane astfel încât Africa să fie puternică şi independentă din punct de vedere militar.

În Republica Centrafricană, mai populari decât militarii ruşi sunt mercenarii Wagner, care, potrivit ministerului rus al apărării, ar fi trecut în subordinea ministerului odată cu moartea şefului lor, Evgheni Prigojin.

Mercenarii Wagner au ajuns în Republica Centrafricană în 2018, la cererea preşedintelui Touadera, care a cerut ajutorul Rusiei pentru a controla rebelii în contextul războiului civil din această ţară. Încă din 2017, însă, Rusia a devenit principalul partener economic, politic şi de securitate al Republicii Centrafricane. După invazia Moscovei în Ucraina, în februarie 2022, legătura Kremlinului cu ţările africane au devenit şi mai puternice, în contextul disputelor Rusiei cu Occidentul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici