Un deputat finlandez va fi exclus pentru fotografierea unui salut nazist în Parlament

Partidul Finlandezilor (de extremă dreapta) a anunţat joi că va exclude un deputat, după ce a aflat că acesta a fotografiat un invitat care efectua salutul nazist în Parlament.

109 afișări
Imaginea articolului Un deputat finlandez va fi exclus pentru fotografierea unui salut nazist în Parlament

James Hirvisaari (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Deputatul James Hirvisaari, al cărui invitat este cunoscut pentru postarea frecventă pe Internet a unor fotografii şi înregistrări video de acest fel, l-a fotografiat pe acesta din urmă în timp ce efectua salutul nazist în zona pentru public din Parlament, la sfârşitul lui septembrie. Fotografia a fost postată, ulterior, pe Internet.

Preşedintele partidului, Timo Soini, a catalogat acţiunea lui Hirvisaari ca "inacceptabilă" şi a declarat că acesta va fi "cu siguranţă" exclus, în cadrul viitoarei şedinţe a conducerii partidului.

"Am luat întotdeauna poziţie împotriva rasismului", s-a apărat Soini într-o intervenţie pe postul YLE.

Hirvisaari, care a acuzat iniţial presa de "hărţuire", a prezentat până la urme scuze pentru comportamentul său.

"Condamn nazismul, nu îl accept sub nicio formă", a declarat el, citat într-un comunicat adresat preşedintelui Parlamentului. Preşedintele Parlamentului Eero Heinäluoma i-a adresat, însă, un avertisment lui Hirvisaari.

Partidul Finlandezilor, aflat în opoziţie, a înregistrat un avans spectaculos în alegerile legislative din 2011, obţinând 39 de mandate de deputat din totalul de 200, în contextul în care avea numai cinci mandate după alegerile anterioare.

Popularitatea partidului se datorează în principal lui Soini, un lider charismatic, care întâmpină unele dificultăţi în a-şi controla deputaţii cei mai radicali, dintre care unii au puţină experienţă politică.

Odată cu creşterea nivelului popularităţii formaţiunii, la 18,7% potrivit ultimului sondaj, realizat în august, partidul a încercat să se distanţeze de unele poziţii extremiste. Partidul se declară în mod deschis "populist", dar refuză să fie calificat "de extremă dreapta".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici