Un diplomat rus AMENINŢĂ: Acordul UE cu Ucraina şi Republica Moldova va avea "consecinţe grave"

Acordul de asociere economică semnat vineri de Ucraina, Republica Moldova şi Uniunea Europeană va avea "consecinţe grave", a avertizat un diplomat rus de rang înalt citat de agenţia Interfax.

2421 afișări
Imaginea articolului Un diplomat rus AMENINŢĂ: Acordul UE cu Ucraina şi Republica Moldova va avea "consecinţe grave"

Un diplomat rus AMENINŢĂ: Acordul UE cu Ucraina şi Republica Moldova va avea "consecinţe grave" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Încheierea unui acord atât de serios ţine, desigur, de suveranitatea fiecărui stat", a declarat Grigori Karasin, adjunct al ministrului rus de Externe.

Dar "consecinţele acordului semnat de Ucraina şi Republica Moldova vor fi fără nicio îndoială grave", a subliniat el.

"Este important ca semnatarii documentului să înţeleagă că acesta are consecinţe nu doar asupra relaţiilor cu UE, ci şi cu alte state partenere, inclusiv Rusia, în condiţiile în care Ucraina şi Republica Moldova au încheiat Acorduri de liber schimb în cadrul CSI (Comunitatea Statelor Independente) ", a adăugat adjunctul ministrului rus de Externe.

Kremlinul a reafirmat, la rândul său, că Rusia va adopta măsuri pentru a-şi apăra economia, "imediat ce vor apărea" semnele unor consecinţe negative.

"Vom întreprinde tot ceea ce este necesar pentru a ne apăra economia", a dat asigurări Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al preşedinţei, citat de agenţiile ruse de presă.

"Ucraina nu-şi poate vinde produsele pe piaţa rusă în aceleaşi condiţii ca înainte, deoarece fiecare zonă de liber schimb are propriile condiţii", a apreciat, la rândul său, influntul parlamentar Aleksei Puşkov, citat de agenţia Interfax.

"Rusia va trebui să revadă condiţiile relaţiilor comerciale cu Ucraina" şi "nu poate menţine drepturi vamale zero la frontieră", a adăugat el, apreciind că pierderile pentru economia ucraineană se vor ridica la 30-40 de miliarde de dolari pe an.

Acordul comercial semnat vineri la Bruxelles vizează în principal ridicarea barierelor vamale dintre ţările semnatare şi UE. Moscova se teme de o pătrundere pe teritoriul său a produselor UE, via Ucraina, în detrimentul producţiei naţionale.

Rusia a ameninţat încă de miercuri că va adopta "măsuri de protecţie", în cazul în care acordurile de asociere dintre UE Republica Moldova, Ucraina şi Georgia îi vor afecta economia.

Negocieri tripartite între Rusia, Ucraina şi UE asupra condiţiilor de aplicare a acordurilor urmează să aibă loc la 11 iulie, a anunţat joi Ministerul rus de Externe.

Tensionarea relaţiilor dintre Ucraina şi Rusia în ultimii ani a fost urmată de o scădere considerabilă a schimburilor comerciale între cele două ţări care a agravat dificultăţile cu care se confruntă economia ucraineană, aflată aproape permanent în recesiune de peste doi ani.

Rusia şi UE reprezintă fiecare câte un sfert din schimburile comerciale ale Ucrainei. Moscova este un partener comercial foarte important - în special în industria grea (metalurgie, chimie, aeronautică şi apărare) - al estului rusofon al Ucrainei, o regiune devastată în prezent de o insurecţie prorusă sângeroasă.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici