Un "expert în arme chimice" al grupării SI a fost ucis într-un bombardament

Un "expert în arme chimice" al grupării Stat Islamic (SI) a fost ucis într-un bombardament al aliaţilor, sâmbăta trecută, în apropiere de Mosul în Irak, a anunţat vineri comandantul militar american în Orientul Mijlociu (Centcom).

186 afișări
Imaginea articolului Un "expert în arme chimice" al grupării SI a fost ucis într-un bombardament

Un "expert în arme chimice" al grupării SI a fost ucis într-un bombardament (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unui oficial din cadrul Pentagonului, este vorba despre "Abu Malik", cunoscut şi sub numele de "Saleh Jassim Mohammed Falah al-Saba" un "expert în arme chimice care a lucrat la uzina Al-Muthanna a lui Saddam Hussein, înainte de a se alătura Al-Qaida în 2005".

"El a fost implicat în producerea de arme chimice în 2005 şi a planificat atacurile de la Mosul cu Al-Qaida în Irak", potrivit acestui oficial.

"Pe baza antrenamentului şi experienţei sale, el era considerat ca fiind capabil să creeze substanţe chimice periculoase", a declarat oficialul. Acesta reprezenta "o ameninţare pentru civilii nevinovaţi din regiune", de unde decizia de a ataca, a precizat oficialul citat.

Potrivit lui, coaliţia "ştie că SI încearcă să se doteze cu o capacitate chimică", dar "nu există confirmarea" că a reuşit deja.

Armata americană nu a vorbit până în prezent despre Abu Malik.

Coaliţia a desfăşurat peste 2.000 de atacuri aeriene împotriva SI în Siria şi Irak din 8 august, între care atacuri care au avut ca ţintă precisă şefi ai grupării teroriste.

Uzina Al-Muthanna a început să producă gaz muştar şi alte gaze chimice, între care sarin, la începutul anilor 1980. Dar, potrivit CIA, acest complex a fost închis după primul război din Golf. La începutul anilor 1990, el a fost utilizat pentru supervizarea distrugerii stocurilor irakiene de arme chimice. SI a ocupat acest complex în iunie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici