Un fost premier egiptean şi cei doi fii ai lui Mubarak au fost achitaţi într-un dosar de corupţie

Ahmad Shafik, ultimul premier al preşedintelui egiptean Hosni Mubarak, şi cei doi fii ai fostului şef de stat au fost achitaţi joi, la Cairo, într-un dosar de corupţie.

61 afișări
Imaginea articolului Un fost premier egiptean şi cei doi fii ai lui Mubarak au fost achitaţi într-un dosar de corupţie

Hosni Mubarak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După un an şi jumătate de la revolta populară soldată cu înlăturarea de la putere a lui Hosni Mubarak, Ahmad Shafik, un general în retragere, a fost învins la limită în alegerile prezidenţiale de către candidatul Fraţilor Musulmani egipteni, islamistul Mohamed Morsi.

Acesta din urmă, primul preşedinte ales democratic în Egipt, a fost destituit şi arestat la începutul lunii iulie de armată. De atunci, noul guvern, condus în realitate de militari, reprimă cu severitate manifestaţiile organizate de susţinătorii săi islamişti, care reclamă reîntoarcerea sa la putere.

Ahmad Shafik, care a fugit în Emiratele Arabe Unite şi era judecat în lipsă, a fost achitat de un tribunal din Cairo. El a fost acuzat de corupţie într-un dosar deschis pentru cedarea unor terenuri către cei doi fii ai lui Hosni Mubarak, Alaa şi Gamal.

Shafik, care între timp a fondat un partid politic, este liber de-acum să vină în Egipt, unde alegeri legislative şi prezidenţiale urmează să aibă loc la mijlocul anului 2014.

În schimb, cei doi fii ai lui Mubarak, achitaţi de asemenea în acest dosar, vor rămâne acuzaţi de corupţie, însă în alte procese aflate pe rol.

"El se va concentra asupra partidului său", a afirmat pentru AFP purtătorul său de cuvânt, Ahmed Sarhan.

Cu toate acestea, Ahmad Shafik a afirmat într-un interviu că nu se va prezenta la alegerile prezidenţiale decât dacă generalul Abdel Fattah al-Sissi, cel mai influent personaj al noului regim, va concura pentru Magistratura Supremă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici