Un jurnalist australian şi traducătoarea sa, arestaţi pentru că plătesc egiptenii să protesteze

Poliţia egipteană a arestat sâmbătă un jurnalist independent australian, un student american şi pe traducătoarea lor sub acuzaţia că plătesc egiptenii să manifesteze împotriva regimului, a anunţat un oficial din domeniul securităţii.

192 afișări
Imaginea articolului Un jurnalist australian şi traducătoarea sa, arestaţi pentru că plătesc egiptenii să protesteze

Un jurnalist australian şi traducătoarea sa, arestaţi pentru că plătesc egiptenii să protesteze (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)

Jurnalistul Austin Mackell, studentul american Derek Ludovici şi Aliya Alwi au fost arestaţi la Mahalla, în regiunea Deltei (nord), a declarat pentru presă şeful poliţiei din provincia Nord, Mostafa Baz.

Toţi trei sunt suspectaţi că au organizat, pe Internet, să se întâlnească la Mahalla şi "să incite oamenii să protesteze", în ziua în care activişti în domeniul democraţiei au lansat un apel la grevă sâmbătă, pentru a marca un an de la îndepărtarea regimului lui Hosni Mubarak de la putere, a adăugat Baz.

Potrivit unui alt oficial din domeniul securităţii, unii locuitori au declarat poliţiei că aceste trei persoane au plătit oamenii pentru a manifesta.

Aliya Alwi a scris pe contul său Twitter că ea şi Mackell sunt acuzaţi amândoi de incitare la proteste şi acte de vandalism. "Martori au fost prezenţi pentru a confirma acest lucru", a adăugat ea.

"Raportul împotriva noastră tocmai a fost prezentat. (În acesta se spune că) mai mulţi martori ne-au văzut «oferind bani oamenilor pentru a fura şi provoca haos»", continuă ea.

Într-un alt mesaj, Alwi afirmă că ea şi Mackell au fost predaţi unor agenţi de informaţii.

Şeful poliţiei, Mostafa Baz, a mai declarat că un activist pentru drepturile muncitorilor, Kamal al-Fayyoumi, a fost de asemenea arestat, dar fără să ofere motivele reţinerii acestuia.

Armata egipteană, care conduce ţara de la îndepărtarea lui Mubarak, pe 11 februarie 2011, a acuzat "străini" de pregătirea unor tulburări în ţară, care, în ultimele luni, a fost teatrul unor proteste şi confruntări sângeroase.

În iunie, forţele de securitate l-au arestat pe Illan Grapel, un cetăţean israeliano-american acuzat de spionaj şi incitare la organizarea de manifestaţii. El a fost eliberat în octombrie, în cadrul unui schimb de deţinuţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici