Un mort şi 45 de răniţi, în urma cutremurelor din Noua Zeelandă

Noi replici seismice continuau marţi să afecteze oraşul Christchurch, al doilea ca importanţă din Noua Zeelandă, afectat luni de o serie de cutremure puternice care s-au soldat cu un mort şi 45 de răniţi, potrivit autorităţilor.

365 afișări
Imaginea articolului Un mort şi 45 de răniţi, în urma cutremurelor din Noua Zeelandă

Un mort şi 45 de răniţi, în urma seismului din Christchurch, care a avut numeroase replici (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Oraşul a fost afectat luni la prânz de un cutremur cu magnitudinea de 5,2, care a avut epicentrul la zece kilometri de Christchurch şi hipocentrul la o adâncime de 11 kilometri. Câteva minute mai târziu, un alt seism s-a produs, mai violent, cu magnitudinea 6, având epicentrul la 14 kilometri de oraş şi hipocentrul la 11 kilometri.

Christchurch ea în reconstrucţie după seismul cu magnitudinea de 6,3 de la 22 februarie, care a provocat moartea a 181 de persoane, acesta fiind cel mai violent înregistrat în ţară în ultimii 80 de ani.

Stadionul de rugby a fost de asemenea avariat, deteminând organizatorii următoarei Cupe mondiale (9 septembrie-23 octombrie) să deplaseze meciurile prevăzute în oraş.

Marţi, autorităţile regionale au confirmat moartea unui bărbat, pensionar de la un azil. Circumstanţele decesului şi vârsta sa nu au fost precizate.

Numărul răniţilor a fost revizuit, ajungând de la zece la 45, doi dintre răniţi fiind încă spitalizaţi.

În condiţiile în care temperaturile scad, odată cu apropierea iernii australe, peste 20.000 de locuinţe au petrecut noaptea fără electricitate. Numeroşi locuitori au fost treziţi din somn de o replică cu magnitudinea de 4,7, care s-a produs la ora locală 2.48 (luni, 17.28, ora României).

Şcolile au rămas închise marţi, în timp ce locuitorii începeau să strângă dărâmăturile.

Seismele din ultimele luni s-au produs pe o falie pe care oamenii de ştiinţă nu o detectaseră până în prezent. Institutul GNS Science crede că ea a fost inactivă timp de 16.000 de ani, până în septembrie 2010.

Noua Zeelandă, situată pe Cercul de Foc al Pacificului, la frontiera mai multor plăci tectonice, înregistrează până la 15.000 de cutremure pe an.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici