Un opozant afgan îl acuză pe Karzai că vrea să rămână la putere după 2014

Unul dintre principalii opozanţi afgani, Abdullah Abdulllah, l-a acuzat pe Hamid Karzai că vrea să ducă ţara într-o stare de "urgenţă în domeniul securităţii", cu scopul de a evita alegerile din 2014 şi de a se menţine la putere în pofida încheierii mandatului, într-un interviu pentru.AFP.

96 afișări
Imaginea articolului Un opozant afgan îl acuză pe Karzai că vrea să rămână la putere după 2014

Hamid Karzai (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Preşedintele Karzai va încerca să-şi prelungească mandatul", a declarat Abdullah Abdullah, învins de Karzaï în alegerile prezidenţiale din 2009, marcate de acuzaţii de fraudă masivă. Abdullah s-a retras în al doilea tur, după ce obţinuse 30% din voturi în primul tur.

Ales de două ori şef de stat, Karzaï, mult timp susţinut de Statele Unite şi comunitatea internaţională, nu mai poate candida în următoarele alegeri, deoarece Constituţia afgană nu îi permite să deţină al treilea mandat consecutiv. El a declarat în repetate rânduri că se va retrage la încheierea mandatului, însă Abdullah nu crede acest lucru.

"El (Karzai) nu dă semne că s-ar pregăti să plece de la putere peste un an", l-a acuzat fostul oftalmolog, în vârstă de 55 de ani, în prezent liderul Coaliţiei Naţionale Afgane (opoziţie), la reşedinţa sa supravegheată, la Kabul.

"Cea mai bună opţiune este să creeze o situaţie de urgenţă în domeniul securităţii, pentru ca toată lume să spună că «în aceste circumstanţe, cum putem avea alegeri?». După aceea, el va convoca o Jirga (reuniune tribală) care să-l susţină în decizia de a rămâne la putere", a declarat Abdullah.

Fiul unei tadjice şi al unui paştun, cele mai importante două etnii în Afganistan, Abdullah a fost purtător de cuvânt al comandantului Massoud, un membru cunoscut al rezistenţei faţă ocupaţia sovietică şi regimului taliban, după care a fost promovat în postul de ministru de Externe în primul Guvern al lui Karzai.

În absenţa anunţării unor candidaturi de nivel înalt, comunitata internaţională se teme că scrutinul, prevăzut pentru 5 aprilie 2014, va fi amânat, ceea ce ar putea frâna eforturile de democratizare a ţării.

Abdullah ezită încă să candideze, de teamă că un nou scrutin pătat de fraude va arunca ţara într-o nouă criză, de care nu are nevoie. "Dacă alegerile vor fi trucate din nou, acest lucru va conduce la o criză majoră", a avertizat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici