Un vas cu imigranţi a plecat din insula greacă Kos către Grecia continentală

Un vas cu pasageri imigranţi de naţionalitate siriană a plecat din insula greacă Kos în dimineaţa zilei de miercuri către Grecia continentală, informează site-ul agenţiei de presă Reuters.

401 afișări
Imaginea articolului Un vas cu imigranţi a plecat din insula greacă Kos către Grecia continentală

Un vas cu imigranţi a plecat din insula greacă Kos către Grecia continentală (Imagine: HEPTA)

Potrivit reprezentanţilor Pazei de Coastă din Grecia, vasul cu care au plecat imigranţii funcţiona, de duminică, drept centru pentru refugiaţi, fiind trimis de Guvernul grec în insula Kos pentru ca autorităţile locale să facă faţă valului de imigranţi de pe insulă, care sosesc zilnic. Vasul a plecat către portul din oraşul Salonic (nord), aflat pe locul al doilea ca mărime din Grecia.

Săptâmăna trecută, conform oficialilor greci, pe insula Kos se aflau în jur de 7.000 de imigranţi, 2.500 dintre aceştia fiind închişi de autorităţi greceşti, timp de mai bine de 32 de ore, pe un stadion de fotbal din cauza unor conflicte violente izbucnite între refugiaţi şi forţele de ordine în timpul unei proceduri de înregistrare. Ulterior, aceştia au fost eliberaţi joi dimineaţă, 1.500 îmbarcându-se către Atena.

Ca urmare a crizei de săptămâna trecută în insula Kos, membrii Guvernului grec s-au întâlnit joi pentru a stabili o soluţie în acest caz, fiind trimis un vas cu o capacitate de 2.500 de locuri care să funcţioneze pe post de centru pentru refugiaţi în care aceştia să fie înregistraţi şi să primească actele necesare pentru a-şi dovedi statutul de imigrant şi pentru a pleca mai departe către Grecia continentală sau către alte ţări europene.

Tot joi, oficialii greci au solicitat ajutorul reprezentanţilor UE pentru a găsi o soluţie în cazul crizei imigranţilor, în condiţiile în care mai mult de 21.000 de imigranţi au sosit pe insulele greceşti doar în cursul săptămânii trecute.

Cei mai mulţi dintre refugiaţi provin din Siria, de unde au emigrat din cauza războiului civil de amploare din zonă pentru a se îndrepta către Turcia şi de a traversa apoi Marea Mediterană pentru a ajunge pe insula Kos sau pe alte insule greceşti în bărci pneumatice supraaglomerate. Cetăţenii sirieni au avut prioritate pentru îmbarcare din cauza situaţiei tensionate din ţara lor. Aceşti sunt urmaţi de cetăţeni din Iran, Afganistan şi Pakistan.

Potrivit unui raport realizat de Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), de la începutul anului şi până în prezent, circa 160.000 de imigranţi au sosit în Grecia, numărul celor care au debarcat într-o săptămână (21.000) fiind egal cu jumătate din numărul celor inregistraţi în 2014.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici