Uniunea Europeană a "deraiat", afirmă şeful diplomaţiei britanice Philip Hammond

Ministrul britanic de Externe Philip Hammond a declarat în Camera Comunelor că Uniunea Europană (UE) a "deraiat" şi că Marea Britanie va rămâne în cadrul blocului numai dacă la Bruxelles vor avea loc "schimbări semnificative", relatează The Telegraph în ediţia electronică de miercuri.

546 afișări
Imaginea articolului Uniunea Europeană a "deraiat", afirmă şeful diplomaţiei britanice Philip Hammond

Uniunea Europeană a "deraiat", afirmă şeful diplomaţiei britanice Philip Hammond (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Şeful diplomaţiei britanice a organizat în ultima perioadă întâlniri cu reprezentanţi a 23 de state membre, înainte ca Londra să demareze un proces de renegociere a tratatelor încheiate cu UE.

Premierul David Cameron s-a angajat să modifice relaţia ţării sale cu blocul european înaintea unui referendum cu privire la apartenenţa Marii Britanii la UE, pe care a promis că-l va organiza până la sfârşitul lui 2017 în cazul în care conservatorii vor obţine victoria în alegerile generale din acest an.

"Este necesar să profităm de această ocazie pentru a zgudui Uniunea Europeană astfel încât să lucreze pentru (Marea) Britanie", a subliniat ministrul.

Uniunea "a deraiat undeva în urmă cu 20 de ani", a apreciat el, "iar noi trebuie să profităm de această oportunitate de reformare, de renegociere, pentru a o pune la loc pe şine şi apoi să lăsăm britanicii" să se pronunţe prin referendum.

Statele membre consideră cu tărie că este necesar ca Marea Britanie să rămână în interiorul Uniunii, le-a spus Hammond membrilor Camerei inferioare a Parlamentului britanic.

"Am vizitat 23 dintre partenerii noştri din Uniunea Europeană", a precizat el. "Într-un cuvânt, există o opinie foarte puternică, potrivit căreia statele membre vor ca (Marea) Britanie să rămână în Uniunea Europeană, o înţelegere care poate fi încheiată doar dacă în UE va avea loc o schimbare puternică şi o voinţă clară de a se angaja împreună cu noi, în special în privinţa cererilor noastre de îmbunătăţire a competitivităţii în UE, un lucru pe care vor să-l vadă toate statele membre", a declarat ministrul.

Şeful diplomaţiei britanice era de părere, anterior, că Londra "aprinde un foc sub UE" prin organizarea unui referendum asupra păstrării calităţii de membru.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici