Uniunea Europeană ameninţă Turcia cu sancţiuni dacă va continua proiectul de explorare a gazelor în Cipru

Uniunea Europeană a avertizat Turcia că riscă impunerea unor sancţiuni dacă va continua activităţile de „forare ilegală” în apele teritoriale ale Ciprului, informează BBC.

2294 afișări
Imaginea articolului Uniunea Europeană ameninţă Turcia cu sancţiuni dacă va continua proiectul de explorare a gazelor în Cipru

Uniunea Europeană ameninţă Turcia cu sancţiuni dacă va continua proiectul de explorare a gazelor în Cipru

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat la Bruxelles că acţiunile Turciei sunt „total inacceptabile”, după ce Ankara a lansat un proiect de explorare a resurselor de petrol şi gaze naturale în zona economică exclusivă a Ciprului, în largul autoproclamatei Republici Turce a Ciprului de Nord, entitate recunoscută doar de Turcia.

Consiliul European a făcut apel la Turcia „să dea dovadă de reţinere, să respecte suveranitatea Ciprului şi să se abţină de la orice astfel de acţiune”.

În replică, autorităţile de la Ankara au informat că explorările au loc în zona platoului continental al Turciei, cu respectarea legislaţiei internaţionale.

Premierul Greciei, Alexis Tsipras, a declarat că sancţiunile pe care Uniunea Europeană le-ar putea impune Turciei „sunt împotriva companiilor şi persoanelor fizice, precum şi o posibilă îngheţare a procesului de aderare la Uniunea Europeană, dar şi măsuri cu consecinţe economice semnificative”. „Acestea vor fi impuse în cazul în care Turcia nu îşi întrerupe operaţiunile ilegale din zona economică exclusivă a Ciprului”, a adăugat acesta.

Ciprul face parte din Uniunea Europeană, însă legislaţia comunitară este suspendată în zona de nord a insulei, care formează aşa-numita Republică Turcă a Ciprului de Nord, recunoscută doar de Turcia.

Taguri:
ue,
cipru,
turcia

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici