Unul dintre membrii fondatori ai Al-Qaida a fost ucis

Al-Qaida a anunţat marţi decesul liderului său Mustafa Abu al-Yazid în Afganistan, conform centrului de supraveghere american SITE, care asigură monitorizarea site-urilor islamiste de Internet.

51 afișări
Imaginea articolului Unul dintre membrii fondatori ai Al-Qaida a fost ucis

Unul dintre membrii fondatori ai Al-Qaida a fost ucis (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Yazid, un egiptean cunoscut de asemenea cu numele Sheikh Said, era unul dintre membrii fondatori ai reţelei al-Qaida şi un fost trezorier al lui Osama ben Laden.

SITE nu precizează circumstanţele morţii lui Yazid, dar afirmă că mesajul al-Qaida anunţă că soţia acestuia, trei dintre fiicele sale, nepoata şi alţi bărbaţi, femei şi copii au fost ucişi.

Yazid figura pe lista persoanelor, grupărilor şi organizaţiilor caritabile ale căror averi au fost îngheţate de Trezoreria americană după atentatele de la 11 septembrie 2001 din SUA.

Conform FBI, Yazid este cel care a transferat fonduri prin Dubai pentru Mohammed Atta, Marwan al-Shehhi şi Wal al-Shehri, trei dintre bărbaţii care au deturnat şi pilotat avioanele de linie care au intrat în turnurile gemene de la New York şi în clădirea Pentagonului, din Washington.

La Washington, un oficial american a apreciat că există motive întemeiate să creadă că Yazid, considerat numărul trei în ierarhia al-Qaida, este mort şi că a fost ucis rceent în zonele tribale din Pakistan.

"În termenii luptei antiteroriste, ar fi o mare victorie", a declarat oficialul, adăugând că acesta era "un element-cheie în aparatul de comandă al al-Qaida, intermediarul lui ben Laden şi Zawahiri".

Egipteanul Ayman Al-Zawahiri este numărul doi în ierarhia al-Qaida şi adjunctul lui Osama ben Laden.

Yazid, suspecatat că era fost membru al Jihadului egiptean, a apărut în mai multe înregistrări video difuzate de al-Qaida de când a devenit şef al acesteia în Afganistan în mai 2007.

Potrivit SITE, el a fost văzut ultima dată într-o înregistrare video difuzată la 4 mai, când i-a elogiat pe Abu Omar al-Bagdadi şi Abu Ayub al-Masri, liderii politici ai reţelei al-Qaida în Irak, ucişi în aprilie.

Conform lui Yasser al-Sirri, directorul Observatorului islamic, cu sediul la Londra, acesta s-a născut în Egipt, în decembrie 1955, în regiunea Al-Sharqiya, din delta Nilului.

Din 2007, el "gestiona afacerile lui ben Laden în Sudan", unde fondatorul al-Qaida trăia în exil înainte de a fi expulzat în 1996, potrivit lui Sirri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici