Vânzarea de votcă, interzisă la Moscova după ora 22.00

Primăria Moscovei a interzis vânzarea de băuturi alcoolice tari între orele 22.00 şi 10.00, aceasta fiind o nouă măsură de combatere a alcoolismului care provoacă moartea a jumătate de milion de persoane pe an în Rusia.

21 afișări
Imaginea articolului Vânzarea de votcă, interzisă la Moscova după ora 22.00

Vânzarea de votcă, interzisă la Moscova după ora 22.00 (Imagie: Mediafax Foto/AFP)

Textul care conţine această interdicţie a fost semnat şi va fi publicat în curând, a declarat pentru AFP primăria capitalei, confirmând informaţiile apărute în presa rusă.

"Primarul Iuri Lujkov a semnat o hotărâre care stipulează că începând cu 1 septembrie 2010, vânzarea cu amănuntul a băuturilor conţinând peste 15 la sută alcool etilic va fi interzisă în intervalul orar 22.00-10.00", a precizat un oficial din cadrul primăriei, citat de agenţiile ruse.

O interdicţie similară a fost introdusă în primăvară în regiunea Moscova (care include capitala), unde vânzarea de băuturi alcoolice tari a fost interzisă între orele 21.00 şi 11.00.

Unii experţi au criticat această abordare de combatere a alcoolismului apreciind că aceasta va conduce la un comerţ ilegal cu votcă şi va creşte numărul victimelor, deja foarte numeroase, ale alcoolului contrafăcut.

Din 6 august, şoferii ruşi nu mai au dreptul să bea la volan, o interdicţie votată la cererea preşedintelui rus, Dmitri Medvedev.

"Ştim bine cum te apuci de băut: mai întâi un păhărel, apoi două, trei şi tot aşa", a argumentat el.

Abuzul de alcool ucide jumătate de milion de persoane în fiecare an în Rusia şi se repercutează asupra speranţei de viaţă a bărbaţilor, inferioară unor ţări sărace precum Bangladesh sau Honduras, potrivit statisticilor oficiale.

Medvedev a făcut apel în repetate rânduri la intensificarea luptei împotriva alcoolismului în Rusia, deplângând că cetăţenii săi beau în prezent mai mult decât în anii '90, după destrămarea URSS.

El a recunoscut în urmă cu un an că măsurile luate în ultimii ani de stat pentru a scădea consumul de alcool în Rusia nu au dat rezultate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici